Noituus
 

KAJAANIN RAASTUVANOIKEUS 1668: ERÄÄN KEMILÄISEN MARKKINAMATKA

© Timo Kervinen

Kajaanin raastuvanoikeus 1.2.1668:

Astui esiin talonpoika Matti (Mads) Keränen Paltamon pitäjän Hyrynsalmenkylästä ja syytti kemiläistä talonpoikaa Reko Laurinpoikaa siitä, että tämä oli heidän tavattuaan markkina-aikana Kalle (Carl) Hyvösen tuvassa viinaa juotuaan esiintynyt tietäjänä ja sanonut: "Jopa sinun miesrucka peldos ia karias lycky on rikottu, kyllä minä sen parannan." Matin ostettua lisää viinaa oli tietäjä antanut neuvon: "Älä maka pääsiäisyönä, ia ensimmäisen vasikan sinä saat kiriavan."

Syytetty vetosi ankaraan humalatilaansa, eikä ollut muistavinaan tapahtumia. Kuitenkin kemiläinen vakuutti olevansa varma, ettei humalassakaan tällaista tekisi.

Todistajana kuultu Hyvönen vannoi laillisen valan ja vahvisti Keräsen kertomuksen oikeaksi. Hyvönen kertoi myös, että Reko Laurinpoika oli vaatinut lisää viinaa pelto- ja karjaonnen palauttamisesta. Hyvösen kertomuksen vahvisti myös toisena todistajana kuultu Matti Haapalainen.

Raastuvanoikeus määräsi Rekon seuraavana raastuvanpäivänä itse kahdentenatoista valalla vapauttamaan itsensä siitä syytteestä, että hän olisi tietäjä. Istuttuaan muutaman päivän vankilassa saattoi Larsson nimetä yksitoista muuta kemiläistä, jotka vannoivat hänen lisäkseen, ettei hän osaa taikoa, vaan on juovuksissa ollessaan sellainen narri. Tämän vuoksi kemiläinen vapautettiin.

Oikeudenkäynti on siinä mielessä tyypillinen, että alkoholia nauttinut matkamies ryhtyi viisastelemaan seurueessa, jonka jäsenistä joku vaati häntä myöhemmin tilille sanoistaan. Näin koitti Kemin mies hyötyä lappalaisten ikivanhasta noidanmaineesta.

Lähde: Kajaanin raastuvanoikeuden tuomiokirja 1.2.1668; Manninen, Ohto, Kajaanin asukkaat 1651-1750.