Ohje
Haku
Sanasto
Etusivu

Miten MuTea käytetään?

MuTe koostuu kolmesta eri osiosta: perusteista, materiaalista ja elementeistä. Perusteet kattaa äänen, taiteen ja tieteen, materiaali kattaa intervallit, asteikot, soinnut ja viritysjärjestelmät ja elementit kattaa melodian, harmonian ja rytmin. Näitä osa-alueita pääset selailemaan etusivulla olevista linkeistä.

Jokaisen osa-alueen navigointisysteemi on samanlainen. Sivun vasemmassa laidassa sijaitsee osa-alueen hakemisto, sisällysluettelo. Pääset haluamallesi sivulle napsauttamalla hakemistossa olevaa sivun nimeä. Sivun ylä- ja alalaidassa sijaitsevat navigointipalkit. Näitä palkkeja hyväksikäyttäen pystyt kulkemaan kyseisen osa-alueen sivuja mm. eteen ja taaksepäin.

Kolmella eri osiolla, perusteilla, materiaalilla ja elementeillä on omat tunnusvärinsä. Tämän tunnusvärin huomaat navigointipalkin värityksessä. Perusteiden tunnusväri on sininen, materiaalin keltainen ja elementin vihreä.


Esimerkkisivu Navigointipalkki

Navigointipalkin avulla pystyt selaamaan sivuja monella eri tavalla.Takaisin 
Alku
Edellinen
Etusivu
Seuraava
Loppu
Alas/ylös
Takaisin-painikkeella pääset sivulle, josta viimeksi tulit.
Alku-painikkeella pääset osa-alueen ensimmäiselle sivulle.
Edellinen-painikkeella pääset edelliselle sivulle.
Etusivu-painikkeella pääset etusivulle.
Seuraava-painikkeella pääset seuraavalle sivulle.
Loppu-painikkeella pääset osa-alueen viimeiselle sivulle.
Alas- ja ylöspainikkeella pääset sivun ala- tai yläreunaan.

Ääniesimerkki

Ääniesimerkki-painiketta napsauttamalla kuulet kyseisen ääniesimerkin. Jos ääniesimerkki kuuluu hiljaisella, niin säädä äänenvoimakkuutta tietokoneesi asetuksista suuremmalle.

Harmonian analysointitehtävät

Analysointitehtävissä on tarkoituksena analysoida nuottiesimerkin soinnut "paletin" avulla, jossa on lueteltuna sävellajit, sointuasteet ja sointujen käännökset. Tehtävien tekeminen vaiheittain tapahtuu seuraavasti:

  1. Valitse napsauttamalla aluksi ylemmän nuottiesimerkin sävellaji eli joko Duuri- tai Molli. (Valintasi näkyvät vihreinä neliönä).
  2. Valitse paletin vasemmasta reunasta sävellajin perussävel.
  3. Valitse paletin keskeltä vihreällä neliöidyn soinnun aste.
  4. Valitse paletin oikeasta reunasta vihreällä neliöidyn soinnun käännös.
  5. Napsauta Tarkista-paniketta oikeasta yläkulmasta, jolloin näet menikö valintasi oikein.
  6. Valitse seuraava sointu nuottiesimerkistä ja toista kohdat 3 ja 4. Voit määrittää myös uuden sävellajin jos se mielestäsi vaihtuu.


    Haku ja Sanasto

    Haku-toiminnolla pystyt etsimään MuTesta sivuja antamallasi hakusanalla. Hakusanoilla löydettyihin sivuihin liittyy myös kuvaus siitä miten sana esiintyy kyseisellä sivulla. Sanasto on aakkosellinen luettelo musiikkiterminologiasta selityksineen