Noituus
 

STEINER OLI INNOKAS OKKULTISTI

© Marko Nenonen

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Tiede 2000 -lehden numerossa 1/1999. Siihen liittyvä keskustelupuheenvuoro on julkaistu saman lehden numerossa 2/1999.

Teosofia ja antroposofia ovat läntisen maailman ehkä laajimmalle levinneet okkultistiset liikkeet, joskaan niitä ei enää juuri mielletä salatieteiksi vaan pikemmin elämänkatsomukseksi.

Teosofinen liike sai alkunsa New Yorkissa 1875. Yhdistyksen perustajista vaikutusvaltaisin oli nykyisen Ukrainan Dnepropetrovskissa Helena Petrovna Blavatsky (1831-91). Häntä paremmin suuri yleisö tuntee antroposofisen seuran luojan Rudolf Steinerin (1861-1925), ei tosin okkultistina vaan ajattelijana ja pedagogina. Harvat tietävät, että Steiner oli aikansa merkittävimpiä salatieteilijötä. Hän toimi saksalaisten teosofien pääsihteerinä, kunnes riitaannuttuaan monien yhdistyksen jäsenten kanssa perusti 1912 oman antroposofisen seuransa.

Teosofia tarkoittaa viisauden oppia Jumalasta. Siinä etsitään ihmisen sisäisiä, salattuja voimia. Jumaluuden ja syvemmän henkisen todellisuuden voi löytää vain mystisessä kokemuksessa, välittömästi, mitään selittämättä.

Antroposofia voidaan kääntää viisaudeksi ihmisestä. Steiner uskoi, että ihminen on kerran elänyt korkeamman henkisyyden asteella mutta ahnaan materialistisuutensa vuoksi kadottanut yhteytensä jalompiin voimiin. Ihmisen on kasvettava ruumiin ja aistien arkipäiväisestä maailmasta kohti henkisyyttä ja ihmisyyden ymmärtämistä kaikkeuden osana. Tässä auttavat okkulttiset menot ja keinot.

Rudolf Steiner kirjoitti paljon, kuten Helena Petrovnakin. Steinerin asema on kestänyt paremmin. Hänen teoksillaan on edelleen paikkansa filosofisessa keskustelussa, kun taas Helena Petrovnaa syytettiin jo omana aikanaan huijariksi.

Yhtä vaikeaa kuin jälkipolvien on ollut myöntää, että Isaac Newton kirjoitti enemmän alkemiasta kuin siitä, mikä otettiin luonnontieteen perustaksi, on ollut hyväksyä lastenkasvattajan okkultismi. Mutta ajattelijat kasvavat; jälkipolvet sen sijaan jäävät kiinni yhteen tai toiseen heidän mietteistään.