Etusivu
Esittely
Toiminta
Tutkimus
Jäsenet
Hallinto
Blogi

Passages from Antiquity to the Middle Ages
Hagiographica Septentrionalia


in English


Yhteistyössä:

Carmen
Fidem
Glossa ry.
Klassillis-filologinen yhdistys
Suomen Historiallinen seura
TUCEMEMS


Trivium

Trivium on 10.10.2006 perustettu monitieteinen Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan tutkimuskeskus. Sen päätehtävä on koota ja edistää yhteiskunnallisen muutoksen ja pitkien jatkumoiden tutkimusta antiikista aina uuden ajan alkuun. Trivium pyrkii vahvistamaan antiikin, keskiajan ja uuden ajan alun yhteiskuntiin suuntautuvaa tutkimusta Tampereella ja tutkimuksen kansainvälistä asemaa yhteisillä projekteilla, julkaisuilla ja säännöllisillä konferenssisarjoilla. Historioitsijoiden lisäksi keskuksen tutkijoina on filologeja, filosofeja ja kirjallisuustieteilijötä.

Triviumin yhteydessä toimivilla tutkijoilla ja hankkeilla on ollut useita Suomen Akatemian rahoittamia projekteja, ja yhteensä Triviumin tutkijat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana hankkineet noin 4 miljoonaa euroa ulkopuolista rahoitusta. Suomen Akatemian rahoituksen ohella Triviumin tutkijat ovat saaneet Tieteellisten Seurain Valtuuskunnalta ja erilaisilta säätiöiltä (mm. Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, NOS-HS) rahoitusta tutkimushankkeisiin, konferensseihin ja julkaisuihin. Triviumin kansainvälisesti suuntautunut julkaisuvolyymi on myös huomattava: pelkästään historian oppiaineen osalta se käsittää yli sata referee -julkaisua (sekä monografioita että artikkeleita) viiden viime vuoden aikana. Suurin osa julkaisuista on julkaisufoorumin luokituksella II tai III. Kattavan valikoiman viimeisimmistä Tampereen yliopistossa toimivien Triviumin tutkijoiden julkaisuista näet tämän linkin takaa.

Trivium osallistuu lisäksi aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Sen piirissä toimivat tutkijat muun muassa päivittävät säännöllisesti tutkimuskeskuksen blogia. Vuonna 2015 Tampereen yliopiston Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö myönsi Triviumille YKY Yhteiskunnassa -palkinnon yhteistyöhankkeesta "Suomalaiset pyhiinvaellukset keskiajalla" Tampereen museoiden kanssa. Yhteistyöhön kuuluu Tieto-Finlandia-ehdokkuuden saanut teos Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla, toim. Sari Katajala-Peltomaa, Christian Krötzl & Marjo Meriluoto-Jaakkola (SKS 2014), yhteistyö samannimisen Vapriikin näyttelyn (tammikuu-lokakuu 2015) suunnittelussa ja toteutuksessa sekä teemaan liittyviä yleisöluentoja Vapriikissa ja muualla. Suositussa näyttelyssä kävi noin 80 000 vierasta.

Ajankohtaista

 • Social Networks, Cultural Communication, and Everyday Life: the Hansa and beyond, University of Tampere 2.-4.3.2017
  Second workshop of the Nos-HS exploratory workshop project "The Hansa in the North - Cultural and Social Transformations. A Reassesment". This workshop will focus on the role of social networks and cultural communication in society, in local communities and in everyday life situations.
  The programme is downloadable here.
 • Seminar on Disability, Health and Healing, 20.1.2017
  Perjantaina 20.1. Trivium järjestää englanninkielisen seminaarin, jonka aiheena on mielenterveys antiikista uudelle ajalle. Puhujina ovat Ghislaine Van Der Ploeg (Tampereen yliopisto), Marko Lamberg (Tampereen yliopisto), Päivi Räisänen-Schröder (Helsingin yliopisto) ja Daniel Blackie (Oulun yliopisto). Lisätietoja ja ohjelma täällä.
 • Mielenterveysseminaari 9.12.
  Perjantaina 9.12. Trivium järjestää seminaarin, jonka aiheena on mielenterveys keskiajalla ja uuden ajan alussa. Lisätietoja ja ohjelma täällä.
 • Uusi kirja
  Sari Katajala-Peltomaan ja Raisa Maria Toivon toimittama Lived Religion and the Long Reformation in Northern Europe c. 1300-1700 (Brill) on juuri ilmestynyt. Lisätietoja kustantajan sivuilta.
 • Uusi kirja
  Christian Laesin ja Ville Vuolannon toimittama Children and Everyday Life in the Roman and Late Antique World (Routledge) on juuri ilmestynyt. Lisätietoja kustantajan sivuilta.
 • Ajasta ikuisuuteen - tusina totuutta historiasta
  Trivium on toteuttanut yhteistyössä Radio Moreenin kanssa 12-osaisen ohjelmasarjan, jossa tarkastellaan menneitä aikoja useista näkökulmista ja kysytään onko mikään - ainakaan ihminen - loppujen lopuksi muuttunut viimeiseen pariin tuhanteen vuoteen. Ohjelmasarja kuullaan Radio Moreenissa 7.9. alkaen keskiviikkoisin klo 17.30. Jaksot kuullaan uusintana sunnuntaisin klo 11.30 ja ne tulevat kuultaviksi myös internetiin osoitteeseen soundcloud.com/radio_moreeni
  Lisätietoja ja lähetysten aiheet lödät Radio Moreenin internet-sivuilta.
 • Yksikönjohtaja, yliopistonlehtori ja Triviumin johtokunnan jäsen Katariina Mustakallio on valittu yhdeksi Tampereen yliopiston kolmesta vararehtorista alkaen 1.1.2016. Lisätietoja yliopiston uutissivulta.
 • © Trivium - Tampere Centre for Classical, Medieval and Early Modern Studies
  Webdesign: Jenni Kuuliala