Etusivu
Esittely
Toiminta
Tutkimus
Jäsenet
Hallinto
Blogi

Passages from Antiquity to the Middle Ages
Hagiographica Septentrionalia


in English


Yhteistyössä:

Carmen
Fidem
Glossa ry.
Klassillis-filologinen yhdistys
Suomen Historiallinen seura
TUCEMEMS


Trivium

Trivium on 10.10.2006 perustettu monitieteinen Tampereen yliopiston Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön tutkimuskeskus. Sen päätehtävä on koota ja edistää yhteiskunnallisen muutoksen ja pitkien jatkumoiden tutkimusta antiikista aina uuden ajan alkuun. Trivium pyrkii vahvistamaan antiikin, keskiajan ja uuden ajan alun yhteiskuntiin suuntautuvaa tutkimusta Tampereella ja tutkimuksen kansainvälistä asemaa yhteisillä projekteilla, julkaisuilla ja säännöllisillä konferenssisarjoilla.

Lisätietoja keskuksen toiminnasta, säännöistä ja jäsenyysehdoista saa esittelysivulta sekä johtoryhmän jäseniltä.

Ajankohtaista

 • Ajasta ikuisuuteen - tusina totuutta historiasta
  Trivium on toteuttanut yhteistyössä Radio Moreenin kanssa 12-osaisen ohjelmasarjan, jossa tarkastellaan menneitä aikoja useista näkökulmista ja kysytään onko mikään - ainakaan ihminen - loppujen lopuksi muuttunut viimeiseen pariin tuhanteen vuoteen. Ohjelmasarja kuullaan Radio Moreenissa 7.9. alkaen keskiviikkoisin klo 17.30. Jaksot kuullaan uusintana sunnuntaisin klo 11.30 ja ne tulevat kuultaviksi myös internetiin osoitteeseen soundcloud.com/radio_moreeni
  Lisätietoja ja lähetysten aiheet lödät Radio Moreenin internet-sivuilta.
 • Professori Christian Krötzlin 60-vuotisjuhlaseminaari ja illallinen 2.9.2016
  Ohjelma ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen täällä.
 • Workshop väitöskirjan tekijöille ja postdoceille 1.9.2016
  Prof. Krötzlin juhlaseminaarin yhteydessä järjestetään Triviumin tutkijoille workshop, jossa papereita ovat kommentoimassa professori Didier Lett (Université Paris Diderot) ja professori Kurt Villads Jenssen (Tukholman yliopisto). Kaikkia, jotka ovat kiinnostuneita esittämään paperin workshopissa pyydetään ottamaan yhteyttä osoitteeseen jenni.kuuliala@uta.fi. Lisätietoja workshopista antavat Sari Katajala-Peltomaa (sari.katajala-peltomaa@uta.fi) ja Jenni Kuuliala (jenni.kuuliala@uta.fi). Workshopiin voi tulla myös kuuntelijaksi ilman paperin esittämistä; tästä tiedotetaan myöhemmin.
 • FM Ella Viitaniemen väitötilaisuus
  Perjantaina 13.5. Tampereen yliopistossa tarkastetaan Ella Viitaniemen väitöskirja "Yksimielisyydestä yhteiseen sopimiseen. Paikallisyhteisön poliittinen kulttuuri ja Kokemäen kivikirkon rakennusprosessi 1730-1786". Vastaväittäjänä toimii professori Kimmo Katajala (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Pirjo Markkola.
  Lisätietoja täältä.
 • Seminar Multilingual Encounters in Antiquity
  Wednesday, 9 March 2016, at University of Tampere, Main Building, Room C8
  Some slides of the presentations are now downloadable here.
 • Triviumin monikielisyysseminaari I
  Kevään 2016 aikana Trivium järjestää sarjan seminaareja monikielisyys-teemalla. Ensimmäinen seminaari on 18.2. klo 14-17 huoneessa Pinni B4115.
  Seminaarin ohjelma on nähtävissä täällä.
 • Katariina Mustakallion ja Jussi Hanskan toimittama kirja Agents and objects. Children in Pre-modern Europe (Acta IRF, 42) on ilmestynyt Suomen Rooman-instituutin julkaisusarjassa. Kirjaan on koottu Katariina Mustakallion instituutin johtajakaudella työskennelleen työryhmän tutkimusten tulokset. Sisällysluettelo ja latauslinkki ovat löydettävissä instituutin internet-sivuilta.
 • Triviumin Pia Mustosen kirjoitus "Corbulon tytär. Keisarinna Domitia Longinan elämä ja jälkivaikutus" Alusta!-verkkolehdessä.
 • Tampereen yliopiston Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö YKY myönsi Triviumille YKY Yhteiskunnassa -palkinnon yhteistyöhankkeesta "Suomalaiset pyhiinvaellukset keskiajalla" Tampereen museoiden kanssa. Yhteistyöhön kuuluu Tieto-Finlandia-ehdokkuuden saanut teos Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla, toim. Sari Katajala-Peltomaa, Christian Krötzl & Marjo Meriluoto-Jaakkola (SKS 2014), yhteistyö samannimisen Vapriikin näyttelyn (tammikuu-lokakuu 2015) suunnittelussa ja toteutuksessa sekä teemaan liittyviä yleisöluentoja Vapriikissa ja muualla. Suositussa näyttelyssä kävi noin 80 000 vierasta.
 • Yksikönjohtaja, yliopistonlehtori ja Triviumin johtokunnan jäsen Katariina Mustakallio on valittu yhdeksi Tampereen yliopiston kolmesta vararehtorista alkaen 1.1.2016. Lisätietoja yliopiston uutissivulta.
 • Vuoden 2015 Tieto-Finlandia -ehdokkaiden joukossa on peräti kaksi Triviumin tutkijoiden kirjaa: Tiina Mettisen Piikojen valtakunta. Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla (Atena) sekä Sari Katajala-Peltomaan, Christian Krötzlin ja Marjo Meriluoto-Jaakkolan toimittama Kun maailma aukeni. Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla (SKS). Onnittelumme!
 • Hiljattain työskentelynsä aloittaneen Ostia-projektin internetsivut on nyt julkaistu. Tervetuloa tutustumaan!
 • Artikkelikokoelma Infirmity in Antiquity and the Middle Ages. Social and Cultural Approaches to Health, Weakness and Care (toim. Christian Krötzl, Katariina Mustakallio ja Jenni Kuuliala), joka julkaisee osan viidennen Passages from Antiquity to the Middle Ages -konferenssin esitelmistä, on nyt tilattavissa Ashgaten internetsivuilla.
 • Arja Karivierin johtaman, Suomen Akatemian rahoittaman Ostia-projektin esittely nyt yliopiston tutkimusuutisissa.
 • Kirja Children and Family in Late Antiquity. Life, Death and Interaction, toim. Christian Laes, Katariina Mustakallio ja Ville Vuolanto (Leuven: Peeters 2015) nyt ulkona! Katso lisätiedot kustantajan internet-sivuilta.
 • © Trivium - Tampere Centre for Classical, Medieval and Early Modern Studies
  Webdesign: Jenni Kuuliala