lenslogo
 
film
 
     
 

Audio-slideshowt

Kandidaatin tutkinnon kuvatyöt

Työt ovat osa kuvajournalismin linjan kandidaatin tutkintoa. Ne ovat valmistuneet kolmannen lukuvuoden aikana.

 

Syksyn 2012 työt

 

Eeva Värtö: Pariton (2012)

eevakansi

Teos kertoo yksin elämisestä.

Joel Gräfnings haluaa tulla rakastetuksi. Aiemmat kokemukset parisuhteista ovat kuitenkin opettaneet varomaan, ja sopivan kumppanin löytäminen tuntuu vaikealta.

Otto Ponto: Jarin mukaan (2012)

ottokansi

Teos kertoo elämisestä ilman lähimuistia.

Jokainen meistä unohtaa joskus jonkin asian. Voidakseen unohtaa pitää ensin muistaa. Jari Salmikivi ei unohda, eikä oikein muistakaan. Aivoverenvuoto vei lähimuistin, mutta ei muistoja tai unelmia.

Jenna Lehtonen: Sairaan ihana rotu (2012)

jennakansi

Teos kertoo pojasta ja parantumattomasti sairaasta koirasta.

Iita on 4-vuotias cavalier kingcharlesinspanieli, jota lääkitään vähintään kahdesti päivässä. Mico Seppänen on seurannut vierestä, miten pieni ja iloinen pentu on muuttunut vakavasti sairaaksi koiraksi, joka heiluttaa häntäänsä enää harvoin. Syringomyelia on neurologinen sairaus, jonka oletetaan aiheutuvan kallon rakenneviasta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että koiran pikkuaivoille ei ole tarpeeksi tilaa. Oireet ovat yksilöllisiä, mutta pahimmillaan koira saa jatkuvia kipukohtauksia, jolloin se voi esimerkiksi vinkua kivusta ilman näkyvää syytä ja rapsuttaa niskaansa pakonomaisesti. Moni koiranomistaja kuulee sairaudesta vasta jälkikäteen, kun koira on jo hankittu. Syringomyeliaa esiintyy enenevässä määrin myös muilla roduilla.

Moona Klemola: Voittaja (2012)

moonakansi

Teos kertoo onnistumisesta.

Jere Forsberg teki unelmastaan totta. 18-vuotias kotkalainen ampui olympiakultaa Lontoossa kesällä 2012. Kympit taulussa kertovat kärsivällisyydestä, intohimosta, kilpailunhalusta ja ennen kaikkea kovasta työstä. Ensi kesänä tähtäimessä ovat MM-kilpailut. Olympiamitalinsa Jere haluaa uusia Riossa vuonna 2016.

Nina Karlsson: Uneton (2012)

ninakansi

Teos kertoo unettomuudesta ja ulkopuolisuuden tunteesta parisuhteessa.

Unen ja valvetilan rajalla ovat läsnä yksinäisyys ja tuskastuminen. Nukkuva puolisokaan ei voi auttaa.

Vuoden 2012 työt

 

Aino Salmi: Alessandra (2012)

kansikonsta

Teos kertoo 12-vuotiaasta kilpatanssijasta, Alessandrasta

Rakkaus tanssiin on tunne vatsanpohjassa; musiikin alkaessa se tuntuu pulppuavana ilona ja loistaa kasvoilta säkenöivänä hymynä. Tunne saa sävelen muuttumaan liikkeiksi ja askelkuvioiksi. Alessandra on vielä ala-asteella, mutta toisaalta ammattimaisen tanssin maailma on aikuisten maailma. Kilpailujen lähestyessä tanssiharjoituksissa on käytävä muiden harrastusten ohessa joka päivä. Se vaatii 12-vuotiaalta tytöltä paljon keskittymistä, kiirettä, aikataulua, ruokavaliota, tavoitteita ja kovaa työtä.

Sabrina Bqain: Elämää ja sirkushuveja (2012)

kansiheta

Teos kertoo suomalais-tanskalaisen perheen kiertolaiselämästä sirkuksen matkassa

Lasse Nørager esiintyy vaimonsa Tiina Myllykankaan ja lastensa Julia ja Joakim Myllykankaan kanssa sirkuksessa yli puolet vuodesta. Paikkakunta vaihtuu lähes päivittäin, ja lapset käyvät kotikoulua.

Sirkusvalojen sammuttua he yrittävät pyörittää mahdollisimman tavallista arkea. Silti sirkus on arjessa läsnä koko ajan. Se on elämäntapa.

Arttu Muukkonen: Pitkä syksy pellolla (2012)

kansiheta

Teos kertoo nuoresta maanviljelijästä, joka siirtää sukunsa maatilaa luonnonmukaiseen viljelyyn

Syksy on viljelijälle stressaavaa aikaa, sillä sato valmistuu korjattavaksi, eikä poutakelillä hetkeäkään voi tuhlata. Kun saderintama lähestyy, täytyy töitä tehdä kellon ympäri. Luomuviljelyssä myöskään kemikaaleilla ei voi korjailla virheitä. Juuso Joona, 29, viljelee Tyynelän tilaa Joutsenossa, Kaakkois-Suomessa. Joona on paluumuuttaja. Hän on opiskellut maataloutta Helsingin ja Wienin yliopistoissa. Ajatuksena oli aina palata lopulta takaisin Joutsenoon. Siellä myös ystävät kokoontuvat joka vuosi elonkorjuujuhliin.

Tiia Trogen: Pakottava valinta (2012)

kansiheta

Teos kertoo tarinan papiksi ryhtymisestä

Johanna Porkola on työskennellyt kaksi vuotta seurakuntapastorina Tampereella. Ennen papin uraansa hän työskenteli näyttelijänä.
Teoksessa Johanna kertoo, mikä sai hänet valitsemaan papin työn ja millaisena hän työnsä kokee.

Kiitos: Johanna Porkola, Aitolahden seurakunta, perhe Tikka-Wiren, Tatu Blomqvist, Kari Kuukka, Iikka Vehkalahti, Anssi Männistö

Vilja Pursiainen: Joku ei merkitse mitään (2012)

kansiheta

Teos kertoo taiteilijasta, joka pakeni sotaa ja aloitti uuden elämän Suomessa

Raman Hu tuli Irakista Suomeen vuonna 2003 Bagdadin kuvataideakatemiasta valmistuneena.

Uusi alku vieraassa maassa tarkoitti elämän rakentamista uudelleen. Tutkintoja ei hyväksytty, eivätkä menneisyyden teot ja tittelit merkinneet täällä mitään. Itsepäisyys on saanut hänet rakentamaan itselleen uuden elämän tänne. Raman asuu Tampereella vaimonsa ja tyttärensä kanssa, on töissä vastaanottokeskuksessa Ruovedellä ja haaveilee työstä taiteen parissa.

Vuoden 2011 työt

 

Konsta Leppänen: Kauas on pitkä matka (2011)

kansikonsta

Teos kertoo kahdesta lappilaisesta tytöstä ja heidän pitkästä koulumatkastaan

Joka aamu koulubussit kiertävät ja kokoavat Lapin pienten kylien koululaiset kyytiin ennen kuin matelevat kohti asutuskeskuksia. Satu Vierelä ja Milla Frantti kulkevat koulussa Kittilän yläasteella. Matka on 80 kilometriä - yhteen suuntaan. Ainainen matkustaminen väsyttää, mutta bussissa istuessa voi pitkittää aamu-unia tai tehdä läksyjä. Virikkeet ovat Lapin pienissä kylissä vähäisiä, ja molemmat tytöt haaveilevat opiskelusta muualla. Mutta toisaalta: koti on aina koti.

Heta Hassinen: Damn, it's our kitchen! (2011)

kansiheta

Teos kertoo meluisasta keittiöstä

Opiskelijatalo Lapinkaaressa asuu noin 150 vaihto-opiskelijaa. He viettävät iltansa yhdessä yhteisissä keittiöissä syöden, juoden ja jutustellen. Syksyllä 2010 talon omistava Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö TOAS kyllästyi vaihto-opiskelijoiden yöhön asti venyviin meluisiin illanviettoihin ja päätti rajoittaa keittiöissä oleskelua. Teoksessa asukkaat Anna Rogacheva ja Miguel Garcķa kertovat kaikesta, mitä keittiössä tapahtuu. Kiitos: Anna Rogacheva, Miguel Garcķa, Kari Kuukka, Anssi Männistö ja Myy Ojanpää.

Meeri Koutaniemi: Rebuilt (2011)

kansimeeri

This work is about house demolitions in the West Bank through the perspective of a Palestinian family

Israeli authorities demolished Palestinian Mahmud Hamdan's and his family's home twice, in 2005 and in 2008. After two years of contemporary living Mahmud's family were able to build their home again, with the help of an organization called ICAHD (Israeli Committee Agaist House Demolitions) and Palestinian and international volunteers.

Klaus Elfving: The Dancer - Tanssijan tarina (2011)

kansiklaus

Teos kertoo elämästä, sattumasta ja intohimosta

Oliver Paredes oppi tanssimaan, koska Venezuelassa se on osa elämää. Hänestä ei kuitenkaan koskaan pitänyt tulla ammattitanssijaa. Hänen tiensä on kulkenut Venezuelasta Venäjän kautta Suomeen, jossa hän on asunut jo kohta kymmenen vuotta. Täällä Paredes omistaa oman tanssikoulun ja vetää kymmeniä tanssitunteja viikoittain. Hän järjestää Tampereella vuosittain kansainvälistä salsafestivaalia ja matkustaa lähes joka viikonloppu ulkopaikkakunnille opettamaan. Paredes asuu Nokialla vaimonsa Karoliinan, tyttärensä Adelinan ja serkkunsa Julion kanssa.

Petri Vanhanen: Harrastava teatteri (2011)

kansipetri

Teos kertoo keskisuomalaisen harrastajateatterin valmistumisesta ensi-iltaan.

Keuruun Talkooteatteri esitti Anton Tsehovin näytelmän Kolme sisarta. Matka paperisesta käsikirjoituksesta valmiiksi näytelmäksi kesti kolme kuukautta.

Noora Huokonen: Viimeisen matkan järjestäjät (2011)

kansinoora

Teos kertoo hautaustoimiston työntekijöiden arjesta ja kuoleman kohtaamisesta

Kuolema on melko vaiettu puheenaihe nyky-yhteiskunnassa. Hautaustoimiston työntekijälle Jukka Mäenanttilalle vainajien näkeminen ja niiden kanssa työskenteleminen on kuitenkin arkipäivää. Hän on tehnyt ruumiskuljetuksia jo noin 10 vuoden ajan ja pohtii nyt omaa suhtautumistaan työhönsä ja kuolemaan. Viimeisen matkan järjestäjät paljastaa usein kauhistellun ammatin rutiinit ja arkisuuden.

Heli Mutikainen: Loukussa (2011)

kansiheli

Teos kertoo perheestä, jonka koti paljastui hometaloksi

Rakentaminen on ollut menneinä vuosikymmeninä huolimatonta. Tämän päivän asukkaat maksavat velkoja yhä, niin lompakollaan kuin terveydelläänkin. Kosteus ei kuitenkaan ole vain vanhojen talojen ongelma. Viime kesänä home nousi jälleen otsikoihin, kun upouusista elementtitaloista löytyi kosteutta. Tämä teos kertoo kodista, jonka lattiat ovat sairastuttaneet perheen ja imeneet tuhansia euroja rahaa. Perhe haluaa kertoa tarinansa nimettömänä, ettei talo saa ikuista homeleimaa. Se olisi turhaa, sillä lattiat ovat vihdoin kunnossa.

Janne Järvinen: Eläkkeelle (2011)

kansijanne

Teos kertoo eläkkeelle jäämisestä, ja tuntemuksista joita se herättää

Taina Aaltonen on jäämässä eläkkeelle. Teoksessa seurataan häntä muutaman viimeisen työkuukauden aikana. Taina kertoo ajatuksiaan siitä, miltä eläkkeelle jääminen tuntuu, ja mitä sen jälkeen seuraa. Eläkkeelle jääminen voi olla monille pelottavakin muutos, se viimeinen ennen... Mutta yhtä hyvin eläkkeelle jäämisen voi nähdä myös uutena alkuna.

Maria Seppälä: Härkä ja vaaka kotioloissa (2011)

kansimaria

Teos kertoo Härän ja Vaa`an parisuhteesta ja yhdestä aamusta yhteisessä kodissa

Miten parisuhde alkaa ja miten kahden itsenäisen ja erilaisen ihmisen elämä muuttuu yhteiselämäksi? Huumori kukoistaa, kun Härkä ja Vaaka käyvät läpi rakkaustarinaansa. Riidat kaapin paikasta ja verhojen väristä on riidelty aikaa sitten ja arkipäivä sujuu molempien omaperäisyyttä kunnioittaen. Yhteinen koti on molempien turvapaikka. Härkä ja Vaaka rakastavat aamuäreydestä ja talvipäivien pimeydestä huolimatta.

Susanna Alatalo: Perintönä kamppailu (2011)

kansisussu

Teos kertoo kamppailusta sukupolvesta toiseen

Joonas Kähkönen tutustui isänsä Pekan opastuksella judoon jo ala-asteella. Teini-iässä hän oli vuosia aktiivinen jääkiekkoilija, kunnes palasi takaisin taistelulajien pariin. Joonas ja Pekka Kähkönen pohtivat väkivaltaisena pidetyn thainyrkkeilyn harrastamista.

Vuoden 2010 työt

 

Teemu Launis: Macaco Branco (2010)

ideasta_logo

Teos kertoo kamppailu-urheilijan kokemuksista kansainvälisessä kilpailussa

Janne-Pekka Pietiläinen on kaksinkertainen lukkopainin Euroopan mestari. Syyskuussa 2009 hän osallistui lukkopainin MM-kisoihin Barcelonassa, Espanjassa. Teoksessa Janne kertoo kisoista ja niihin valmistautumisesta. Teos on saanut nimensä erään brasilialainen kouluttajan Jannelle antamasta lempinimestä. Macaco branco tarkoittaa valkoista apinaa.

Anniina Säilynoja: Täytetty elämä (2010)

tintti_logo

Teos kertoo kokeneesta eläintentäyttäjästä ammattinsa äärellä

Kari Rantanen on eläintentäyttäjä. Hän tekee työtään kotipihan verstaallaan Pirkkalan Toiviossa. Luonto ja eläimet ovat ammatissa tärkeitä. Taito on kasvanut vuosien kokemuksesta. Nyt Rantanen kertoo, mistä kaikki alkoi.

Anna Egutkina: Unelmana laihuus (2010)

ideasta_logo

Teos kertoo laihduttamisen pitkästä ja kivisestä tiestä

Laihuutta ihannoidaan yhteiskunnassamme, tämä pätee etenkin naisiin. Tarjolla on lukuisia ihmepillereitä ja muita painonpudotuskonsteja, joilla mainostajien mukaan saa solakan vartalon nopeasti ja vaivattomasti. Laihduttajan todellisuus ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Carita Toskala päätti laihduttaa perinteisin keinoin: lisäämällä liikuntaa ja syömällä terveellisesti. Hän kertoo pitkästä ja paikoin kivisestä tiestään kohti hoikkaa unelmavartaloa.

Lotta-Liina Salonen: Rilen (2010)

tintti_logo

Teos kertoo muusikosta, joka ei voi laulaa

Rilen on laulaja ja muusikko, joka kärsii kurkunpään refluksitaudista. Taudin aiheuttamat haavaumat kurkunpään limakalvoilla tekevät äänen tuottamisesta kivuliasta. Sairauden takia Rilen on ollut pitkiäkin aikoja puhumatta, eikä ole voinut laulaa yli vuoteen. Teoksen tarkoituksena on tutkia äänettömyyden vaikutusta muusikon mieleen ja musiikin tekemisen mielekkyyteen.

Teoksen ääniraita on koottu yhteisten keskustelujen pohjalta, joissa Rilen on pohtinut äänensä menettämistä. Rilen on säveltänyt ja soittanut teoksessa kuultavan musiikin teosta varten.

Kiitokset: Rilen, Kari Kuukka, Myy Ojanpää ja Anssi Männistö.

Nea Ilmevalta: A Child of God (2010)

ideasta_logo

Teos kertoo yhdysvaltalaisen lähetyssaarnaajan työstä Tampereella

Sisar Kelly on joka päivä haasteen edessä: miten saada suomalaiset kiinnostumaan Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon opeista? Sisar Kelly uskoo, että periksiantamattomalla asenteella ja jatkuvalla työnteolla hän löytää ne ihmiset Tampereelta, jotka ovat valmiita liittymään kirkkoon. Siihen asti pitää vain ottaa vastaan ”ei kiitokset” ja jatkaa satojen ja taas satojen ihmisten jututtamista hymyssä suin.

Heikki Pölönen: Tajunnasta taidetta (2010)

tintti_logo

Teos kertoo maalaamisesta intohimona ja elinkeinona

Tiitus Petäjäniemi elää taiteilijaelämää, josta moni vain haaveilee. Hän maalaa, koska pitää siitä, eikä oikein edes miellä sitä työksi. Harrastuksena hän maalaamista pitää, eikä vähiten siksi, että siihen tuntuu välillä menevän enemmän rahaa kuin siitä saa.

Ja entäs sitten? Vaikka rahaa ei olekaan koskaan liikaa, kokee Petäjäniemi saaneensa elämässä kaiken mitä tarvitsee - ja enemmänkin.

Marita Waenerberg: Kolikon ensimmäinen puoli (2010)

tintti_logo

Teos kertoo lamasta rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta

Syksyllä 2008 alkanutta lamaa käsitellään yleensä pienen ihmisen kautta, hänen, joka kärsii talouskriisistä. Aihetta voi kuitenkin lähestyä myös toisesta suunnasta ja tarkastella rahoitusmarkkinoita, "kolikon ensimmäistä puolta".

Finanssimaailma nähdään monesti kasvottomana ja samalla tavoittamattomana. Haluan tässä teoksessa antaa äänen rahamaailmalle. Haastateltavana on pörssin markkinavalvonnan vetäjä Janne Seppänen NASDAQ OMX Helsingistä. Kiitos Jannelle mielipiteistä ja kuvauksista.

Lisää kiitoksia: Henna Karjalainen/Rahapaja Oy, Mikko Kangas/Finnsteve Oy Ab, Anu Ilvonen/NASDAQ OMX Helsinki, kuvanveistäjä Tauno Kangro


Vuoden 2009 työt

 

Heli Blåfield: Ideasta ensi-iltaan (2009)

ideasta_logo

Teos kertoo näytelmän synnystä ideasta ensi-iltaan

Henna Vännisen ohjattavina nähtiin Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitoksen viidennen vuosikurssin opiskelijat, Ilona Pukkila ja Teemu Koskinen. Hennan lisäksi tekstiä tuotti esitykseen kirjallisuustieteen opiskelija Pietari Kylmälä. Esityksessä seinälle heijastetuista valokuvista vastasi kuvajournalismin opiskelija Heli Blåfield. Tutkivan teatterityön keskuksesta esityksessä oli mukana valomies Paavo Malmberg ja äänisuunnittelija Antti Mäkelä. Esityksestä juuri ennen ensi-iltaa antoi myös palautetta teatterityön professori Yrjö Juhani Renvall.

Taustalla kuultava, Ilona Pukkilan esittämä laulu kuultiin myös esityksessä. Se on ruotsalainen kansanlaulu, Uti vår hage.

Jonne Renvall: Tintti (2009)

tintti_logo

Teoksessa seurataan Tintti-varsan kasvua ja kehitystä

–"Koko ikäni kaupungissa asuneena minulla ei ollut kunnollista kosketuspintaa maaseudun elämään, puhumattakaan hevosista. Kesäkuussa 2008 sain kuitenkin tilaisuuden nähdä vastasyntyneen Tintti-varsan ja seurata sen kehitystä Mäkelän tallilla Hallissa, Keski-Suomessa". (– Jonne Renvall)

Kiitokset: Kasvattajat Hanna Vähä-Jussila ja Jukka Heikkilä, Anne Salomäki, Myy Ojanpää, Anssi Männistö, Kari Kuukka ja kanssaopiskelijat.

Tatu Blomqvist: Positiivisena (2009)

tintti_logo

Teoksessa pohditaan millaista on elämä hiv-positiivisena

Suomessa on noin kaksi tuhatta hiv-positiivista, ja arviolta tuhat kantaa virusta tietämättään. Millaista elämä viruksen kanssa on nykyään? Mitä tehdä jos saa itse kuulla olevansa hiv-positiivinen? Aidsin kanssa pitkään elänyt mies kertoo kokemuksistaan.

Suurkiitokset Positiiviset ry:lle. Positiiviset ry on hiv-tartunnan saaneiden ja heidän läheistensä potilas- ja etujärjestö. Yhdistyksessä voit tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia.

Maija Saari: Vapauden illuusio (2009)

tintti_logo

Teos kertoo kuinka kaksi naisvankia selviävät arjesta avovakilassa

Hämeenlinnan perukoilla, Vanajalla, sijaitsee naisten vankila, jossa lusitaan tuomion viimeiset kuukaudet. Maaseutuidyllissä vangit valmistautuvat vapauteen ja normaaliin arkeen.

Demot

Opiskelun yhteydessä tehtyjä harjoitustöitä.

 

Janne Järvinen: Down Hill (2009)

downhill_logo

 
 
- © Viestinnän, median ja teatterin yksikkö | Kuvajournalismi 2013 - | Opiskelijat | Info | Galleriat | Katse-lehti