Elokuvajuhlat Linkki englanninkielisille sivuille Linkki etusivulle Linkki uutisiin Mustamakkara-linkki Arkisto-linkki Linkit-linkki

Elokuvajuhlien virallinen ohjelmisto
Festival News logo

Perjantaina 6. maaliskuuta 1998

Kulttiohjaaja on Hollywoodin omatunto

Kenneth Anger herättää myytit

Kenneth Anger
Kenneth Anger on matkustanut 16 tuntia kalifornialaisesta Palm Springsistä talviselle Tampereelle. Väsymys ei kuitenkaan näy miehen olemuksessa. Paloautonpunaisessa svetarissa lukee itsetietoisesti ANGER. "Pukeudun usein punaiseen, punainen tuo elämän tunnun."

Elokuva on ensirakkauteni

Kenneth Anger ei ole koskaan käyttänyt dialogia elokuvissaan. Sen sijaan hän rinnastaa äänen ja kuvan psykedeeliseksi kokonaisuudeksi. Anger pitää musiikista, mutta elokuva on hänen tosirakkautensa . Itse hän kutsuu tyyliään "visuaaliseksi musiikiksi". "Minulla ei ole mitään dialogia vastaan", hän hymähtää, "mutta kun kuvaa yksin 16-millisellä kotivideokameralla, on parasta tehdä mykkäfilmiä". Hänen tekeillä oleva elokuvansa The Nastic Mass on ensimmäinen, jossa henkilöillä on vuorosanoja.

Pandoran lipas

Anger aloitti uransa jo nelivuotiaana, kun hänet valittiin esittämään vaihdokasprinssiä Max Reinhardtin Shakespeare-filmatisointiin Kesäyön unelma. Vaikka Kenneth Anger on alusta nuuhkinut Hollywoodin ilmaa, hän ei ole koskaan vetänyt sitä henkeensä - onneksi. Hän muutti aikoinaan Eurooppaan jouduttuaan unelmatehtaan mustalle listalle siveettömien elokuviensa vuoksi. " Amerikkalainen elokuva on rappiolla", hän puuskahtaa. "Rahankerjuu on kuin prostituutiota." Raha kelpaisi tosin jopa Kenneth Angerille: "Miljoonabudjetti olisi upea saada, mutta en tahdo olla osa sitä teollisuutta."

Kaikesta huolimatta Hollywoodissa on sitä jotakin. Sen loisto, kimallus ja kulissien takana rehottavat juorut kiehtovat Angeria. Osin siksi hän tuntee supertähden jos toisenkin: Henry Miller, Coco Chanel, Edith Piaf, Mick Jagger, Anais Nin ... Angerin menestyskirja Hollywood Babylon herättikin 60- ja 70-luvulla paljon huomiota paljastuksillaan. "Hollywood on varsinainen Pandoran lipas", Anger vakuuttaa. Uusi paljastuskirja on jo tekeillä.

Musiikkivideoiden maaginen kummisetä

Ehkä voimakkain vaikuttaja Angerin historiassa on maagikko ja okkultisti Alesteir Crowley. Angerin elokuva Inauguration of the Pleasure Dome kertoo crowleylaisesta riitistä, jossa noitapiiri muuttaa itsensä pakanallisiksi jumaliksi ja jumalattariksi. Elokuva perustuu tositapahtumiin. Angerin tuttavapiiriin kuulunut J.W.Parsons tarvitsi menoihinsa "tulipunaisen naisen" synnyttämään Babalon-nimisen sekasikiön. Parsons käytti rituaalissaan punatukkaista tyttöystäväänsä Marjorie Cameronia. Cameron ei kuitenkaan tullut raskaaksi, ja neljä vuotta myöhemmin Parsons kuoli selittämättömässä räjähdyksessä. Salatieteistä kiinnostuneelle Kenneth Angerille tapaus on todellinen myytti, vähintäänkin elokuvan arvoinen.

Anger on silti vaikuttanut enemmän muihin kuin omaksunut vaikutteita. David "Twin Peaks" Lynchin Blue Velvet -elokuvaa leimaa angerilainen kieroutuneisuus. Fassbinderin Qerrell-elokuvan eksoottista valaistusta ja homoikonografiaa on myös verrattu Angerin teoksiin. Koko nykyinen mainos- ja musiikkivideokulttuuri on sukua Angerin lyhytelokuville.

Ohjaaja itse ei arvosta tiennäyttäjän rooliaan: "Musiikkivideoiden tekijät ovat varastaneet ideansa suoraan minulta. Oikeastaan Martin Scorcese on ainoa ihminen, joka on lainannut tyyliäni miellyttävästi". Angerilta on kerran suoraan pyydettykin musiikkivideon tekemistä eräälle bändille, mutta Anger ei ollut kiinnostunut. "Se musiikki oli sellaista neo-retro-jotakin... ei se olisi toiminut."

Mutta tämähän on totta!

Anger tahtoo elokuviensa olevan aitoja. "En ole koskaan pyytänyt näyttelijöitäni teeskentelemään." Rock-laulaja Marianne Faithful esittää naisdemoni Lilithiä elokuvassa Lucifer Rising. "Marianne yritti kerran itsemurhaakin, muttei edes halunnut sen onnistuvan. Vain amatööri sahaa rannettaan väärästä paikasta kaksikymmentä minuuttia. Hän on horoskooppimerkiltään kauris, ja siksi tuhoava. Se on Mariannen Lilith-puoli." Anger hymyilee monimielisesti. "Scorpio Risingin henkilöt ovat aitoja moottoripyöräilijöitä, ja Invocation of My Demon Brother -elokuvassa henkilöt ovat oikeasti pahoja", Anger vakuuttaa.

Lucifer Risingin pääosaan kaavailtiin aluksi Bobby Beausoleilia, mutta ohjaajan ja päätähden kemiat eivät sopineet yhteen. Vähän myöhemmin Beausoleil joutui vankilaan kärsimään elinkautista osuudestaan Mansonin perheen massamurhiin. Mikäpä sen saatanallisempaa! Ovatko Angerin filmit myös omaelämäkerrallisia? Ehkä. Onhan hän vesimies ja nouseva skorpioni.

Kenneth Angerin tuotantoa voi nähdä perjantaina 7.3 ja lauantaina 6.3. klo 20.00 Tullikamarin Pakkahuoneella. Sunnuntaina toinen näytös uusitaan. Kenneth Anger keskustelee Peter von Baghin kanssa lauantaina 7.3. klo Tampere-talon studiolla. Valokuvanäyttely "Icons" on Tampere-talon Talvipuutarhassa 1.-15.3. klo 11-18.

Teksti: Mirja Sipinen
Kuva: Marjut Tervola