Elokuvajuhlat Linkki englanninkielisille sivuille Linkki etusivulle Linkki uutisiin Mustamakkara-linkki Arkisto-linkki Linkit-linkki


Elokuvajuhlien virallinen ohjelmisto
Festival News logo

Lauantaina 7. maaliskuuta

Lumekoulun luoja
on leikkivä lapsi

Haastattelun tähti on tietokone. Klikkaudumme sisälle rakennukseen. Talon isä tuhisee paksun sikarinsavun takaa posket loistaen: "Tästä klikkaamalla pääsee editointihuoneeseen, voi harjoitella elokuvan kanssa... Ja tuolta kaapista...oho, tulee tuollainen hassu mies! Tuossa voit lukea Shakespearia, tuon oven takana voit testata erilaisia valoefektejä..."

Professori, elokuvaohjaaja Rajko Grlic on Tampereella esittelemässä cd-romiaan "How to make a movie - an interactive film school".

Rajko  Grlic
"En ole optimisti", Grlic sanoo.
"Minulla on kiva elämä."
Hän on suunnitellut monipuolisen virtuaalisen elokuvakoulun, jossa voi vierailla ja opetella elokuvantekoa. Ohion elokuvakoulu, jossa Grlic opettaa, elää osittain virtuaalisena cd-rompulla. Jännittävää. Koulussa vesihanat toimivat ja arkistolaatikoista löytyy tietoa. Huoneissa on pelejä, eräässä salissa näytetään elokuvaa. Ruudun pinnan alla on monta tasoa. "Tämän voi ottaa leikkimisenä, mutta opetustarkoitukseenhan tämä on tehty", professori selittää ja jatkaa hiirellä leikkimistä.

Joka leikkiin ryhtyy...

Projektin toteuttaminen ei kuitenkaan ollut pelkkää leikkiä. Mukana on noin 20 ammattilaista ja 60 oppilasta. Työ on kestänyt vuosia. Grlic toteaa, että jos hän olisi tiennyt, mihin päänsä pisti, olisi hän ehkä jättänyt asian sikseen. Nyt ei kuitenkaan auta kuin lopettaa se, minkä aloitti. Sen jälkeen on aika palata jälleen tekemään elokuvia. Tosin pieni epäilys kalvaa: pääseekö sitä sittenkään niin helposti irti; onko kuitenkin pakko kehittää vielä uusia ovia ja yllätyksiä...

Leluilla luodaan

Tarkoituksena on saada koulu internetiin. "Näin jokainen lapsi voi tulla elokuvakouluun!" Grlic uskoo, että internetin tulevaisuus on kaikesta huolimatta valoisa, ja korostaa uuden teknologian luovia mahdollisuuksia. Entäs ne tietokonemaailmaan hukkuvat sielut? " Sitten elää siellä ikuisesti", hän hörähtää. " Ei kaikki nyt nykyäänkään hyvin ole, ei se sen pahemmaksi muutu. TV tulee kuolemaan, sanoisinko viiden vuoden sisällä... CD-romin muoto tulee muuttumaan. Mutta tarinat säilyvät, ihmiset tarvitsevat tarinoita." Grlic kieltää olevansa tietokonehullu. "En ymmärrä tekniikasta mitään. Olen suuri lapsi. Tuokin kone, leluhan se vain on."

Anuliina Savolainen
Kuva: Anna Starckman

© pomot 1998


[Kaikki uutiset]     [Festival Newsin etusivulle]    [Palaute]