Festival News 2006 - Tampereen 36. elokuvajuhlien verkkolehti

Lauantaina 11.3.2006

"Kategorisointi on pahin loukkaus"

Anne Mölsä
Kuva:Minna Ollikainen


Maheen Zia (vas.), Hassan Dezvareh ja Hazim Bitar olivat mukana keskustelemassa islamilaisen elokuvan nykytilasta.

Tänä vuonna filkkareilla nähdään yli kaksikymmentä islamilaisesta maailmasta kertovaa elokuvaa. Islamin kasvot -elokuvasarjan sanoma on, ettei ole olemassa vain yhtä islamilaista kulttuuria, vaan islamilla on monta ilmettä. Tarkoitus ei ole niinkään korostaa uskonnon roolia muslimien elämässä, vaan tuoda näytille monenlaisia elokuvia, jotka vain sattuvat olemaan islamilaisista maista kotoisin

– En olisi ottanut osaa festivaaleille, ellen tuntisi järjestäjiä ja uskoisi, että heidän päämääränään on todella näyttää islamilainen elämä katsojille sellaisena kuin se on, toteaa Hassan Dezvareh, iranilaisen elokuvasäätiön tuotantojohtaja.

Islamin kasvoihin on Dezvarehin mielestä onnistuttu valitsemaan elokuvia, jotka esittävät jokapäiväistä, arkista elämää.

Jordanialaisen tuottaja-ohjaaja Hazim Bitarin mukaan elokuvajuhlien islam-sarja on hyvä tilaisuus saada aikaan keskustelua ja näyttää islamin sisäisten näkökulmien kirjo.

Lontoossa syntynyt, nykyään New Yorkissa elävä ohjaaja Zeina Durra kertoo aluksi epäröineensä osallistumista islamilaisten elokuvien sarjaan. Durrasta tuntui kummalliselta ryhtyä islamin mannekiiniksi, sillä hän ei itse miellä itseään uskonnon kautta.

– Kategorisointi on pahin loukkaus. En minäkään laittaisi kaikkia katolisia yhteen kategoriaan, sillä tiedostan eroavaisuuksien olemassaolon.

"Arkoja aiheita ei tarvitse välttämättä tökkiä"  

Dezvareh kertoo, että kaikki elokuvat eivät pääse Iranissa teatterilevitykseen.

– Elokuvia, joissa on alastomuutta ja väkivaltaa, ei näytetä elokuvateattereissa, mutta niitä voi ostaa marketeista muutamalla sentillä, hän kertoo.

– King Kong on kyllä elokuvateattereissa, eikä kukaan siitä valita, naurahtaa pakistanilainen Maheen Zia.

Bitar ei näe tabuja ongelmana.

– Joka kulttuurilla on omat arat aiheensa, eikä niitä tarvitse välttämättä käydä tökkimään.

Yhteiskunnallisuus puhuttaa  

Dezvareh kertoo, että elokuvan tekeminen kiinnostaa nykypäivän iranilaisnuoria. Myös naisia on mukana paljon, joillakin luokilla yli puolet opiskelijoista.

Yhteiskunnalliset aiheet, kuten köyhien ja rikkaiden välinen kuilu, ovat nousseet viime vuosina pinnalle iranilaisessa elokuvassa. Bitarin mukaan sama kehitys näkyy myös Jordaniassa.

– Elokuvien avulla on mahdollista antaa puheenvuoro yhteiskunnan huono-osaisille, hän toteaa.

Päivitetty 10.03.2006 kello 16.29

Festival News 2006
lauantaina 11.3.2006

Kolumnit