Festival News 2006 - Tampereen 36. elokuvajuhlien verkkolehti

Anni Kakkola
Samuli Huttunen, kuvat

Maskottilintu Pirkko

Videotivolin maskottilintu Pirkko viihdytti lapsia Tullikamarilla.

Elokuvakasvatus on saanut vihdoin jalansijaa kouluissa ja päiväkodeissa. Pelkästä kameran kanssa touhuamisesta siinä ei kuitenkaan ole kysymys.

–  Elokuvakasvatuksen yksi tehtävä on antaa lapselle ja nuorelle ääni ja uusi väline suoltaa ajatuksia ulos, tiivistää mediapedagogi Maikki Kantola Pirkanmaan elokuvakeskuksesta.

Hän on mukana Videotivoli-hankkeessa ja vetää lisäksi elokuvatyöpajoja kouluissa ja päiväkodeissa. Videotivoli järjestetään Tampereella kolmatta kertaa. Mukana on lasten ja nuorten tekemiä elokuvia 40 eri maasta.

Elokuva äänitorvena  ja terapeuttina

Kantolan mukaan elokuvia voidaan tehdä monista eri lähtökohdista. Tarkoitusperät voivat olla mediakasvatuksellisia, sosiaalisia tai puhtaasti taiteellisia.

Elokuvassa yhdistyvät monet taiteen lajit, kuten kirjallisuus, teatteri, kuvataide ja musiikki. Lisäksi elokuvan tekeminen on ryhmätyötä, jossa tuodaan julki omia mielipiteitä ja luodaan yhteistä päämäärää. Samalla nuori saa äänitorven ja lähettää elokuvan mukana viestin ihmisille.

–  Parhaimmillaan se on prosessi, jonka palkintona syntyy elokuva, Kantola sanoo.

Kantolan mukaan pienistä lapsista on hienoa nähdä piirroksensa televisiossa tai kuulla oman äänensä ensimmäistä kertaa. Kun lapsi näkee televisiosta oman tuotoksensa, hän myös tajuaa, että kaikki televisiosta tuleva on jonkun ihmisen tekemää. Saman asian voi tehdä monella eri tavalla.

– Useat aikuisetkin vielä ajattelevat, että uutiset ja dokumentit ovat tosia.

Kantola on järjestänyt Porissa muutaman elokuvatehostekurssin, joissa tutkittiin elokuvien väkivaltakohtausten tekemistä; miten ketsupista ja soijasta sekoitetaan tekoverta tai miten elokuvassa lyödään niin, ettei nyrkki osu naamaan.

– Jotkut ovat sanoneet, että me opetamme väkivaltaa, mutta asiahan on juuri päinvastoin. Näin lapsi tajuaa, että asiat eivät tapahdu todellisuudessa.

Videotivoliin on tullut elokuvia ulkomailta hyvin rankoistakin aiheista, esimerkiksi transseksuaalisuudesta, lapsiarmeijasta ja raiskauksesta. Kantola uskoo, että tällöin elokuvan tekemisellä on myös terapeuttinen rooli.

Elokuvan tekemisen kautta asiaa voi turvallisesti käsitellä uudestaan. Samalla lapsi tai nuori saa kerrottua, että tästä voi toipua ja tämän asian kanssa voi elää.

Opettajan tehtävänä  kuunnella ja keskustella

Lapset ottavat elokuvaviikon aikana varaslähdön elokuvien katsojina. Videotivolin esityksiä käy katsomassa tiistaista lähtien koululaisia ja päiväkotiryhmiä. Elokuvan katsominen on myös mediakasvatusta.

Maikki Kantola

Maikki Kantola koristeli Videotivolin esityspaikkoja sunnuntaina.

Elokuvista voi oppia myös visuaalisella tasolla, varastaa vaikutteita ja ideoita. Tuo näyttää hyvältä, ensi kerralla tähtään tuohon.

Aivan pienelle lapselle elokuva on oma maailmansa. Muumit ja myyrät elävät lapsen ajatuksissa, ja samalla lapsi oppii uusia käsitteitä.

Elokuva voi lisäksi olla kansainvälisyyskasvatuksen väline. Festivaaleille tulee esimerkiksi elokuvia ympäri maailmaa, jotka käsittelevät ihastumista. Näin nuori ymmärtää, että tunteet ovat pohjimmiltaan samanlaisia kaikkialla.

– Aina ei tarvitse oppia erilaisuuden kautta.

Elokuvia katsovat opettajat saavat hyvää pohjatietoa aiheiden käsittelyä varten. Näin opettaja ymmärtää maailman tapahtumia ja voi keskustella tunnilla rankoistakin aiheista.

– On hyvä antaa lasten puhua, eikä kertoa omaa näkökulmaansa.

Videotivolin näytökset 7.–12.3.:
Sunnuntai klo 12.00 Tullikamari
Eurooppalaisia lyhytelokuvia lapsille
Sunnuntai klo 10.00 elokuvateatteri Plevna 5

Lastenelokuvaan panostetaan jo enemmän (FN 08.03.2006)

Muualla verkossa

Videotivolin kotisivut