Festival News 2005 - Tampereen 35. elokuvajuhlien verkkolehti

Sunnuntaina 13.3.2005

Elokuvajuhlat vievät rahaa ja tuovat kulttuuria

Tuuli Ojakangas

toiminnanjohtaja Juhani Alanen

Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtajalla Juhani Alasella riitti kiirettä juhlien alla. Juhlien työntekijät urakoivat omin voimin esitystilat pystyyn. Kuva: Joel Maisalmi.

Tampereella on sama ongelma kuin monilla muillakin kulttuuritapahtumilla ympäri maailman. Kun markkinataloudessa menestyksen mittarina on raha, voittoa tuottamattomien kulttuurijuhlien on vaikea pysyä elinvoimaisina. Vastoinkäymisistä huolimatta Tampereen elokuvajuhlien tulevaisuus näyttää toiveikkaalta. Muihin vastaaviin tapahtumiin verrattuna sillä menee kohtuullisen hyvin.

Tampereella ei pyritä taloudelliseen voittoon, vaan järjestäjien tavoitteena on saada noin 500 000 euron budjetilla aikaan korkeatasoinen kulttuuritapahtuma. Elokuvajuhlat tarjoavat monipuolista ja laadukasta katseltavaa kaikille kiinnostuneille, mutta todellisuudessa kohdeyleisö ei ole kovin suuri.

– Haemme selkeää kohdeyleisöä eri näytöksillemme. Esimerkiksi rock-aiheiset näytökset keräävät tietynlaisen yleisön ja kilpailunäytökset puolestaan omanlaisensa, sanoo Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Juhani Alanen.

Elokuvajuhlien taustalla toimiva Tampereen elokuvajuhlat - Film Festival ry:n periaatteena on säilyttää kulttuuriperintöä ja monipuolistaa tarjontaa sekä osaltaan tehdä suomalaisia elokuvia tunnetuksi maailmalla. Lisäksi tapahtuma on tärkeä elokuva-alan ammattilaisten kohtaamispaikka ja tekeleiden markkinointikanava.

Kirjava joukko tukijoita  

Elokuvajuhlien suurin rahoittaja on Tampereen kaupunki, joka tukee tapahtumaa 185 000 euron avustuksella.

– Olemme erittäin tyytyväisiä kaupungin tukeen. Tapahtuma tuo myös Tampereelle paljon tuloja ja tekee sitä tunnetuksi. Hyöty on siis molemminpuolinen, Juhani Alanen kiittelee.

Muita tukijoita ovat muun muassa Suomen elokuvasäätiö, Ulkoministeriö, Opetusministeriö, Audiovisuaalisen kulttuurin kehittämiskeskus ja British Council.

– Muita yhteistyöyrityksiäkin on mukana monenlaisia. Yleensä ne ovat sellaisia, joiden kanssa asioimme tapahtuman järjestelyjen merkeissä muutoinkin, Alanen kertoo.

Pääsylipuista saadaan reilu kymmenen prosenttia kokonaistuloista. Järjestäjät haluavat pitää hintatason halpana, jotta saavutettaisiin mahdollisimman suuri yleisö.

Festivaaleilla suuri rahannälkä  

Yhdistyksellä on kaksi ympärivuotista vakituista ja kaksitoista määräaikaista työntekijää. Lisäksi juhlien aikana palveluksessa on noin 50 työntekijää. Palkkoihin kuluu kolmasosa budjetista. Lisäksi elokuvajuhlat tarvitsevat rahaa muun muassa tilojen vuokraukseen ja kutsuvieraiden sekä tuomariston ylläpitoon. Myös joistakin esitettävistä erikoisohjelmista joudutaan maksamaan esityspalkkioita.

Alasen mukaan tapahtuma on nyt optimaalisen kokoinen, eikä sillä ole kasvupaineita. 90-luvulla juhlilla oli monta kasvuvuotta. Nyt tapahtumaa on päinvastoin pyritty supistamaan, jotta resurssit ja tapahtuman tavoite kyettäisiin pitämään samana kuin ennenkin.

Elokuvajuhlien talous on nyt kohentumassa ja hyvin onnistuneen viime vuoden avulla budjetin alijäämä pienentyy. Tulevaisuus näyttää valoisalta ja seuraavia festivaaleja suunnitellaan jo hyvää vauhtia. Ideoita tuleville juhlille on Alasen mukaan jo muutamaksi vuodeksi tästä eteenpäin.

– Tämän tapahtuman kehittäminen on jatkuva prosessi. Teemme hommia ja ideoimme läpi vuoden. Elokuvajuhlilla on pitkät perinteet ja vakaa pohja, siitä ei helposti periksi anneta, Alanen lupaa.

Lue lisää

Toisen lippu on toisen leipä (FN 10.03.2000)

Lue lisää

Yleisöä riittää - rahaa ei (FN 10.03.2000)

Muualla verkossa

Tampereen lyhytelokuvajuhlat
www.tamperefilmfestival.fi

Päivitetty 16.03.2005 kello 10.01

Festival News 2005
sunnuntaina 13.3.2005

Kolumnit