Festival News 2005 - Tampereen 35. elokuvajuhlien verkkolehti

Sunnuntaina 13.3.2005

Muistatko tuon musiikin?

Erika Hyväri

Suuri osa elokuvamuistojani liittyy musiikkiin. Tietyt kappaleet tuovat mieleeni jonkin kohtauksen elokuvasta tai luovat sen hiljalleen selkäpiitä ylöspäin nousevan jännityksen tunteen, joka minulle oli elokuvan nähdessäni. Elävimmin muistan lähestyvän tappajahain evän lipumisen veden alle piiloon musiikin tahdin kiihtyessä. Korvia vihlova "kviik, kviik" palauttaa silmieni eteen Psykon suihkukohtauksen, jossa varjo seinällä näyttää raa'an puukotuksen.

tauko

On myös niitä kappaleita, joiden olisi toivonut jääneen pois elokuvista. Kotimaisen Helmiä ja sikoja -elokuvan puolessa välissä huokaisin tuskasta ja kirskuttelin hampaitani, kun kymmenennen kerran kuului "Osaan sanoa kymmenellä kielellä kiitos". Rakkauden haudalla -kappaleessa ei ole mitään vikaa, mutta liiallinen toistuminen parintunnin sisään saa kenet tahansa kyllästymään ja vaihtamaan radiokanavaa seuraavan kerran kappaleen kuullessaan.

Mielestäni elokuvaa varten tehdyt sovitukset, jotka ovat kiinteä osa elokuvaa, kruunaavat pimeässä leffateatterissa vietetyt elämyshetket. Myös tv-sarjat ovat saaneet elokuvien tapaan omia soundtrackeja. En kuitenkaan oikein pysty uskomaan, että amerikkalaisten nuorisosarjojen soundtrackit, jotka sisältävät pääasiassa ilmestymisajankohtansa hittibiisejä, pystyvät tarjoamaan vastaavanlaisia muistoja herättäviä tuntemuksia kuuntelijoissa, kuin elokuvamusiikit.

tauko

Musiikista tai elokuvista puhuttaessa tulee muistaa, että ne ovat tuotteita. Suuri markkinointikoneisto pistetään pyörimään. kun julkaistaan joku uutuus. Elokuvilla myydään niissä kuultuja kappaleita, ja radiossa jo viikkoja ennen ensi-iltaa soivilla kappaleilla mainostetaan tulevia elokuvia. Minua huvitti, kun eräänä iltana Nelosen kuuluttaja kertoi, kuinka seuraavaksi nähtävässä Alias-jaksossa kuullaan sitä ja tätä bändiä. Ilmeisesti musiikilla voi tehdä myös tv-sarjaa houkuttelevammaksi. Viiden vuoden kuluttua olisi hauska pienellä kyselyllä selvittää, kummat muistetaan paremmin, tv-sarjojen vai elokuvien taustalla soineet kappaleet.

Ole kiltisti tai Nukku-Matti tulee (FN 9.3.2005)

Yhden illan juttuja (FN 9.3.2005)

Nostalginen elokuva kolahti jo lapsena (FN 10.3.2005)

Pihkassa Peukaloiseen (FN 10.3.2005)