Vanhat klassikot palasivat ruutuun

Marjo Rämö
Kuva: TV2 Tiedotus/Graafikko Heikki Prepula

Kössiä ja muita Pikku Kakkosen klassikkosankareita on kaivattu telkkariin.

Moni nuori aikuinen koki iloisen yllätyksen vuoden vaihteessa, kun Aamu-tv:n lastenohjelman paikalla ruutuun pomppi Kössi Kenguru. Riemu jatkui seuraavina aamuina kun ruutuun tepastelivat Matti ja Miisu sekä Käytöskukan porsaskaksikko Hinku ja Vinku.

Lastenohjelmien juhlavuosi tarjosi oivan areenan vanhojen suosikkien uudelleen esittämiselle.

"Aamu-tv:n viiden minuutin lastenohjelma juuri ennen uutisia tavoittaa ne ihmiset, jotka eivät muuten lastenohjelmia katso", kertoo tuottaja Teija Ryösä TV2:n lastenohjelmista.

Nuoret aikuiset yleisönä

Alunperin 1970-luvulla Pikku Kakkosessa esitetyille lastenanimaatioiden uudelleen esittämiselle on ollut selkeä sosiaalinen tarve. "Olemme saaneet palautetta ennen kaikkea nuorilta aikuisilta. Lapsuudesta tutun piirroshahmon aamuiset seikkailut on pelastanut kokonaisia päiviä", kertoo Ryösä saamastaan positiivisesta palautteesta.

Vielä lapseton, kakskyt ja risat ikäluokka on myös itse aktiivisesti vaatinut vanhoja animaatiota uudestaan telkkariin. Ryösä kertoo adressin muotoon kirjoitetusta sähköpostivetoomuksista, joita on kolissut TV2:n sähköiseen postiluukkuun.

Vanhoja lastenohjelmia on toki pyörinyt aiemminkin uusintoina, ongelmana vain on ollut esitysajankohdat. Harvempi parikymppinen kun on telkkarin ääressä viikonloppuaamuna tai arkena alkuillasta.

Entä miten nostalgiset piirroshahmot tavoittavat nykypäivän lapset? Onko 2000-luvun lapsikatsoja liian fiksu seuraamaan ilotulitusraketti selässään matkaavan kengurun avaruuden valloitusta?

"Ei minusta", vastaa Ryösä. Nyt uusintoina pyörivät animaatiot ovat hänen mielestään ajattomia. Lopuksi Ryösä huomauttaa, että esimerkiksi Käytöskukan visuaalinen ilme on kuin pala nykypäivää.

Kössi kenguru, Käytöskukka sekä Matti ja Miisu TV1:ssä arkiaamuisin 8.25.

Suomalaisen animaation lyhyt oppimäärä
(FN 2004 / keskiviikko)