Aatsi ja Jontse
Iloiset voittajat Jontse Ryttyläinen ja Aatsi Vainio

Lisää aiheesta:

Muualla verkossa:

Tähdenlentojen voittajavideot Nokialta ja Tampereelta

Neljänsien Tähdenlentojen minuuttivideokilpailujen palkinnot jaettiin keskiviikkona 6.3. Voitot menivät nokialaisille Arto Vainiolle, Jouni Ryttyläiselle ja tamperelaiselle Tesoman toimintakeskuksen ryhmälle. Kaksi ensin mainittua voitti yhden minuutin videoiden sarjan ja tesomalaiset kolmeminuuttisten sarjan. Näissä kahdessa kilpailusarjassa oli kaksitoista työtä eri puolilta Suomea tavoittelemassa voittoa.

Kilpailun tuomaristossa olivat kuvaaja Anssi Mellblom, animaattori Krista Partti, kehitysvammaisten tukiliitosta toimittaja Jaana Teräväinen sekä toimistotyöntekijät Silja Tuomarla ja Timo Seppälä.

Tuomariston puheenjohtajan Mellblomin mukaan kilpailun taso oli kirjava. Voittaneet videot olivat omaperäisiä ja erottuivat joukosta.

Nokialaisten kännykkä voitti

Yhden minuutin sarjan voitti nokialaisten Arto ”Aatsi” Vainion ja Jouni ”Jontse” Ryttyläisen animaatioelokuva Kännykkä kulkee ylpeänä. Tuomariston arvion mukaan elokuvan aiheena on aikansa ilmiö, ja elokuvassa ovat kuva ja äänimaailma kohdallaan.

Samoille tekijöille meni myös sarjan toinen palkinto. Tuomaristo luonnehti elokuvaa Mietteitä ja aatteita hullunhauskaksi, kaikenkattavaksi, ylitsepursuavaksi loputtomaksi tarinaksi.

Nokialaiset Arto Vainio ja Jouni Ryttyläinen kertoivat tehneensä yhteistyötä viisi vuotta. Tämän vuoden voittoelokuvan idea syntyi Vainion mukaan hetken mielijohteesta. Uusia ideoita syntyi koko ajan kuvaamisen aikana. Kameraa käytti Ryttyläinen.

Tesomalaiset muistelivat kesää

Kolmen minuutin sarjassa jaettiin vain ensimmäinen palkinto. Se meni Tesoman toimintakeskuksen ryhmän elokuvalle Kesän muisto. Elokuvan kuvasi Aleksi Nuotio. Tuomariston arvion mukaan elokuva oli rauhallinen, kaunis, kiireetön. Elokuvassa oli rentouttava, kesäinen tunnelma. Ja se oli vaivattoman oloinen, jossa jokainen saa olla mukana.Kesän muisto toi tesomalaisten ryhmälle voiton

Kunniamaininnan arvoisena tuomaristo piti Tuuli Korhosen kuvaamaa elokuvaa Rakas kirkko. Elokuva ansaitsi kunniamaininnan vahvan tunnelmansa ja ehjän kokonaisuutensa vuoksi.

Uusia tuulia

Tähdenlentoja ry:n erikoispalkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Se myönnettiin Aatsi Vainion elokuvalle Jääkaappi / Laihat eväät. Tuomariston mielestä elokuvan aiheiden käsittely ja esilletuominen osoittavat tekijältä erinomaista rohkeutta ja ympärillä olevan maailman havainnointia.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui uusi ryhmä nuoria tekijöitä. Rovaniemen kaupungin keskustan ala-asteen harjaantumisluokan oppilaat olivat lähettäneet kilpailuun neljä työtä. Töissään 13 – 16 vuotiaat kehitysvammaiset lapset ja nuoret toteuttivat omia ideoitaan ja juttujaan.

TEKSTI: Marianne Hägglund
KUVAT: Jaska Poranen
PÄIVITETTY:

<< sivun alkuun