Jukka-Pekka Laakso

Olin siellä minäkin -
kaupungin vastaanotto Raatihuoneella

Tampereen kaupunginhallitus järjesti 32. kansainvälisten lyhytelokuvajuhlien vastaanoton keskiviikkona 6.3. Tampereen Raatihuoneella. Paikalla oli satakunta kutsuvierasta. Keväinen sää suosi tilaisuutta, vaikka katujen sohjo kasteli perusteellisesti juhlaväen jalkineet.

Komean Raatihuoneen kristallikruunut hehkuivat ja monikielinen puheensorina täytti tilan. Pari tuntia kestänyt vastaanotto kului monen mielestä aivan liian nopeasti.

Kari Uusitalo osallistuu Tampereen kansainvälisille lyhytelokuvajuhlille 33. kertaa, vaikka nyt menossa on 32. juhla.

– 1969 täällä oli ensimmäinen lyhytelokuvakatselu, jossa olin jo mukana touhuamassa, hän sanoo.

Kari Uusitalo

Elokuvaguru pudistelee päätään, kun häneltä kyselee, joko hän on käynyt katsomassa kännykkä- tai kämmenmikrofilmejä

Neljättä vuotta eläkkeellä olevalla Elokuvasäätiön pääsihteerillä ja tunnetulla suomalaisen elokuvan tutkijalla on vahvat mielipiteet siitä miten ja missä elokuvia on parasta katsoa. Hänen mielestään soveliain paikka on elokuvateatteri suurine valkokankaineen. Videollakin on kuulemma toki puolensa, sillä silloin samaa kuvaa voi katsella monta kertaa ja kelailla filmiä eri suuntiin.

Uusitalon mukaan Tampereen elokuvajuhlien luonne on vuosien kuluessa kovasti muuttunut ja kansainvälistynyt.

– Alkuvuosina tilaisuus painottui itään ja Itä-Eurooppaan, mutta nyt mukana on filmejä lähes kaikkialta maailmasta, hän arvioi.

Welles ja Wishinov

Jonathan Wells ja Janson Wishinow

Yhdysvaltainen Jonathan Wells kävi vilkasta keskustelua Janson Wishinowin kanssa elokuvan, taiteen, musiikin ja muotoilun dynaamisesta vuorovaikutuksesta. Tamperetta hän kiitteli hienoksi kokemukseksi. Menossa on jo toinen visiitti Manseen, nyt Micromovies-tuomariston jäsenenä.

Hartomot

Adi ja Ambarini Hartomo

Viikon aikana on mahdollisuus tutustua monipuoliseen indonesialaiseen elokuvakulttuuriin. Indonesian suurlähetystön ministerineuvos, poliittisen osaston päällikkö Adi Hartomo kertoi itse katselevansa mieluiten vapaa-aikanaan erilaisia perhe-elokuvia. Puoliso Ambarinia kiinnostavat myös tiukat jännityselokuvat.

Päivi Kärkkäinen

Juuri uuteen tehtävään TV2:n ohjelmajohtajaksi nimitetty Päivi Kärkkäinen kiitteli sujuvaa yhteistyötä Tampereen elokuvajuhlien kanssa. – Meillä on menossa Pikku Kakkosen 25. juhlavuosi ja varsinainen juhlapäivä on perjantaina 8.3. Pikku Kakkosesta ovat olleet sekä lapset että aikuiset kovasti kiinnostuneita. Uusi kiinnostava lastenohjelmien hahmo on jänö Nepponen, Kärkkäinen toteaa.

Ensimmäisten joukossa Raatihuoneen vastaanotolle kiiruhtaa festivaalijohtaja Antti Vuorio. Kaikki on kuulemma mennyt hyvin ja jo tiistai-iltana on kotimaisia näytöksiä myyty loppuun. Lausunnoissaan hän on hyvin varovainen, sillä vasta loppuviikolla hahmottuu esimerkiksi lippujen myyntimäärä.

Tampereen kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Pertti Paltila toivotti vieraat tervetulleiksi Raatihuoneelle.

– Nyt olo on helpottunut ja fiilis hyvä, kun ehtii itsekin käydä näytöksissä. Velvollisuudet eivät enää niin paljoa paina. Hän istui elokuvajuhlien hallituksessa peräti 29 vuotta, siitä suuren osan hallituksen puheenjohtajana. Vastuullisen paikkansa Paltila jätti noin vuosi sitten.

Kirsi Kinnunen

Pirkanmaan elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja ja nykyinen elokuvajuhlien hallituksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Laakso totutteli uuteen rooliinsa Paltilan seuraajana.

– Pientä normaalia suurten tapahtumien hässäköintiä lukuun ottamatta kaikki tuntuu sujuneen hyvin. Kiire on ollut, en ole ehtinyt vielä itse käydä varsinaisissa näytöksissä ollenkaan, mutta ennakkoon olen toki katsonut suuren joukon filmejä.

Laakso on tyytyväinen juhlien sponsoreihin eli yhteistyökumppaneihin, kuten hän sanoo. Yhteistyökumppaneiden määrä tuntuu mukavasti viime aikoina kasvaneen. Tänä vuonna elokuvajuhlien budjetti on suunnilleen viime vuoden suuruinen eli noin 500 000 euroa, hän sanoo.

Tamperelaisen Kirsi Kinnusen tehtävänä on valita elokuvia Sao Paulon elokuvafestivaaleille. – Olen ollut aina tavallinen elokuvaharrastaja, ensin olin töissä Tampereen juhlilla vuosina 1983-2000, nyt sitten olen päivätyön ohella kahdessa roolissa, valitsijana ja tavallisena katsojana.

Gary Graver ja Jillian Kesner

Mustamakkara

Tamperelainen julkkis, mustamakkara

Elokuvafestivaalien ehkä kuuluisimmat vieraat ovat Gary Graver ja vaimonsa Jillian Kesner, jotka saapuivat juhliin Los Angelesista. Graver on Welles-elokuva-arkiston johtaja ja hän oli myös Wellesin hyvä ystävä ja kuvaaja. Rouva Jillian on ensimmäisellä visiitillään Suomessa. Tukholman kautta lennettyään hän kertoi ihastelleensa lukuisia järviämme ja kaunista maisemaa.

Coloradossa pitkään asuneena lumi ja hiihtäminen ovat Jillianille ennestään tuttuja. Lento Yhdysvalloista Suomeen sujui hyvin, ainoastaan kenkiä oli tutkittu tarkemmin.

– No, kyllä tietysti minun korkoni näyttävätkin aika epäilyttäviltä, hän nauraa.

Ja tietysti tarjolla oli myös mustaa makkaraa, eli juhlissa hänkin!

TEKSTI: Eeva-Liisa Vallin
KUVAT: Inkeri Salonharju