Erkki Astala
Erkki Astala oli jakamassa Risto Jarva -palkintoa.

Lisää aiheesta:

Elokuvajuhlien palkinnot on jaettu

Kansainvälinen tuomaristo palkitsi Grand Prix'llä eli Suudelma-patsaalla ja 5 000 eurolla Phil Mulloyn animaatioelokuvan Invasion. Tuomaristo mainitsi perusteluissaan, että Mulloyn synkkä satiiri on humoristinen kuvaus vakavasta aiheesta. Elokuva kertoo peloista ja ahdistuksesta mutta myös toivosta.

Kotimaisen kilpailun alle 30 minuutin elokuvien sarjassa annettiin pääpalkinto, Suudelma patsas ja 5 000 euroa Christian Lindbladin animaatioelokuvalle Eläköön markkinatalous.

Elokuva oli tuomariston mielestä yksinkertainen ja selkeä, oikean mittainen ja notkea.

Lindbladin elokuva sai myös Jameson Short Film Awardsin.

Yli 30 minuutin elokuvien sarjassa palkittiin pääpalkinnolla Suudelma -patsaalla ja 5 000 eurolla Mari Soppelan dokumenttielokuva Family Files. Tuomaristo mainitsi, että pieni ja yksityinen sukuhistoria kasvaa elokuvassa suureksi ja liikuttavaksi kertomukseksi.

Kansainväliset palkinnot

Kansainvälisessä kilpailussa parhaan dokumentin palkinnon, Suudelma-patsaan ja 1 500 euroa sai saksalaisen Anke Limprechtin dokumenttielokuva Lehrfilm über die Rekonstruktion von Stasiakten. Tuomariston vakuutti elokuvan muodon ja sisällön saumaton yhdistyminen. Elokuva kuvasi byrokratian toimintaa ja yhteiskunnan salaamia totuuksia.

Pientä dramatiikkaa tulosten julistamisen yhteydessä aiheutui siitä, että kansainvälinen tuomaristo myönsi ensin Prix UIP Tampere - European Film Awardsin Slawomir Fabickin fiktioelokuvalle Meska Sprava. Vähän ajan päästä kävikin ilmi, että Meska Sprava oli ollut ehdolla jo viime vuonna Edinburghin elokuvajuhlilla. Palkinnon säännöt kieltävät tuplaehdokkuuden.

Kiihkeän asioiden selittelyn ja lyhyen tuomariston kokouksen jälkeen tuomaristo päätyi ratkaisuun, jossa UIP ja 2 000 euroa annettiinkin suomalaisen Tatu Pohjasvirran elokuvalle Kuvastin.

Tuomariston mielestä Kuvastin on animaatio, joka paljastaa yllättävästi ihmisluonteen pimeän puolen.

Meska Sprava sai sitten erikoispalkinnon, Suudelma-patsaan ja 1 500 euroa.

- Yhteiskunnan ristiriitoja tutkiva elokuva käsittelee hyväksikäyttöä, epäonnistumista ja inhimillistä heikkoutta tarjoamatta valmiita vastauksia, totesi jury.

Tuomariston erikoispalkinto Suudelma-patsas ja 1 500 euroa annettiin Fanta Régina Nacrolle fiktioelokuvasta A Close Up on Bintou. Elokuva on onnistunut tarina naisen vapautumisesta muuttuvassa yhteiskunnassa.

Fanta Régina Nacron kotimaa on Burkina Faso. Afrikkalaisena elokuva on harvinaisuus palkittujen listalla.


Smith ja Evans

Bec Smith ja Gareth Evans istuivat kansainvälisessä tuomaristossa.

Kansainvälinen tuomariston erikoismaininnat saivat kreikkalaisen Monica Vaxevanin elokuva To Foustani, itävaltalaisen Virgil Widrichin elokuva Copy Shop, kanadalaisen Guy Maddin Heart of the World ja belgialaisen Royston Tanin Hock Hiap Leong sekä belgialaisen Bouli Lannersin elokuva Muno.

Kansainväliseen tuomaristoon kuuluivat Aryo Danusiri, Tiina Erkintalo, Gareth Evan, Jay Rosenblatt ja Bec Smith.

Kotimaiset palkinnot

Erikoispalkinnon, Suudelma-patsaan ja 5 000 euroa sai Janne Heinosen fiktioelokuva Taivasmatka. Sen mainittiin olevan käänteiltään yllättävä, arvoituksellinen, kuvastoltaan harkittu ja kaunis.


raati

Marja Pensala, Jaak Löhmus ja Yrjö Pulkkinen julkistamassa kotimaisen kilpailun palkittuja.

Kunniamaininnan saivat Tuukka Harin dokumentti Telakka ja Tatu Pohjasvirran Kuvastin.

Erikoispalkinnon Suudelma-patsaan ja 1 000 euroa sai Jouni Hiltusen Blatnoi Mir. Elokuva on kertomus olemassaolonsa viimeisillä rajoilla elävistä ihmisistä.

Resurssipalkinto eli 3 400 euroa annettiin Jarkko T. Laineelle parhaasta kuvauksesta elokuvassa Sirkka.

Kotimaisten elokuvien tuomaristossa istuivat Marja Pensala, Jaak Löhmus ja Yrjö Pulkkinen.

Risto Jarva -palkinto työryhmälle

Risto Jarva palkinto 10 000 euroa myönnettiin Janne Kuusen ja Aleksi Salmenperän muodostamalle Stella Polaris -työryhmälle. Työryhmä on tehnyt fiktioelokuvan Turon baari. Tuomariston mielestä elokuvassa on oivaltavaa ja sävykästä läsnäoloa, naurun ja kyynelten yhteiseloa uudella tavalla.

Risto Jarva -palkinnon tuomaristoon kuuluivat Johannes Lassila, Erkki Astala ja Taru Mäkelä.

Nuorisoraadin valinta

Tamperelaisista lukiolaisista muodostettu nuorisoraati: Helena Huosianmaa, Peter Mäenpää, Anneli Pursiainen ja Jukka Salminen valitsivat parhaaksi elokuvaksi Tuukka Harin elokuvan Telakka.

Micromovies palkitut

Ensimmäisen Micromovies-kilpailun tuomaristoon kuuluivat Erkki Huhtamo, Jonathan Wells, Phil Mulloy ja Heli Rantavuo.

Pääpalkinto 10 000 euroa myönnettiin Paul Bushin elokuvalle Lie detector.

Mikroelokuvien tuomariston erikoispalkinnot myönnettiin Harri Kassisen elokuvalle Nimeni on Hirvi, James Hirvi sekä Honkanen&Ruippo -työparille elokuvasta Pyongyang Robogirl.

TEKSTI: Tuija Lundelin
KUVAT: Anu Mastokangas
PÄIVITETTY:

<< sivun alkuun