Tuomo Perälä
Tuomo Perälä toivoisi naistenkin kiinnostuksen kämmenmikroihin kasvavan

Lisää aiheesta:

Muualla verkossa:

Wittgenstein on suosikki kämmenmikrojen katselupisteessä

– Kämmenmikro voisi olla hyvä laite tiedonhakuun internetistä, arvelee Matti Jantunen. Hän näppäilee yhtä katselupisteen kämmenmikroa Siperian aukiolla. Mikroelokuviin IT-asiantuntija Jantunen suhtautuu varovaisesti. Kolmen minuutin videot eivät oikein innosta, joskin animaatiot voisivat näyttää mielenkiintoisilta.

Soneran järjestämässä katselupisteessä on puolentoista päivän aikana käynyt jo seitsemisenkymmentä ihmistä katsomassa ja ihmettelemässä kämmenmikroja ja mikroelokuvia. Kaikki kävijät ovat olleet kiinnostuneita ja vastaanotto on ollut utelias ja hyvin myönteinen.

Markkinoinnin opiskelijat opastavat

Katselupisteessä urakoi yksitoista Tampereen yliopiston markkinoinnin opiskelijaa neuvomassa ja opastamassa kiinnostuneita kämmenmikrojen käytössä. Yksi heistä on Tuomo Perälä.

Perälän mukaan katselupisteen tyypillinen asiakas on alle kolmekymmentävuotias mies. Naiset ovat olleet vähemmän kiinnostuneita, ja he ovat ehkä hieman varovaisempia ottamaan vastaan uutta tekniikkaa. Katselupisteessä vierailleet ihmiset ovat kiinnostuneita muun muassa siitä, mitä mikroelokuvat ovat ja mikä on niiden merkitys. Hämmästelyn kohteina ovat myös kämmenmikrojen käyttökohteet ja tulevaisuus.

Wittgensteinia kämmenmikrolla

Osalla esittelijöistä on työasuna liivi, jossa on rinnassa pieni näyttöruutu. Liivin näytössä pyörii tällä hetkellä vain esittelyvideo. Perälä kertoo työasun olevan katseidenkerääjä, mutta itse käyttäjän kannalta hieman oudon oloinen.

Katselupisteessä on esillä pöytä, jossa on plasmanäyttö. Siinä pyörii esittelyvideo Sonera Mspace-kokeiluprojektista ja mikroelokuvista. Pöydällä ei ole nähtävissä mikroelokuvien kilpailuun osallistuneita elokuvia. Perälän mukaan pöytä pysäyttää ihmiset ja saa heidät myös kiinnostumaan tiskillä olevista kämmenmikroista ja niissä olevista mikroelokuvista.

Osa ihmisistä on palannut uudestaan katsomaan suosikkejaan toiseenkin kertaan. Perälä on havainnut, että M.A. Nummisen lyhytelokuva Wittgensteinista on pyörinyt kämmenmikroissa tiheimmin. Jotkut ovat jopa katsoneet kaikki elokuvat järjestelmällisesti läpi.

Tulevaisuuden laitteet kiinnostavat

– Käytän laitetta aivan ensimmäistä kertaa. Nokian kommunikaattoria olen käyttänyt aiemmin. Tietokoneet ovat tietenkin tuttuja. Työskentelen itse IT-alalla, sanoo kämmenmikroa näppäilevä Matti Jantunen. Laitteessa pyöri tietenkin yksi kilpailuelokuvista.

Matti Jantunen

IT-asiantuntija Matti Jantunen haluaa olla selvillä siitä missä mennään.

– Olen ajatellut hankkia toisen tietokoneen. Tämä laite voisi olla hyvä vaihtoehto tähän ratkaisuun. En olisi innostunut katsomaan tämän tyyppisiä kolmen minuutin videoita, mutta kämmenmikro voisi olla hyvä laite tiedonhakuun internetistä. Perinteisten pelien pelaaminenkaan kämmenmikrolla ei innosta minua.

– Asun Tampereella ja olen käynyt katsomassa elokuvajuhlilla joitain animaationäytöksiä. Animaatiot voisivatkin näyttää tämän kokoisilta näytöiltä mielenkiintoisimmilta kuin perinteinen elokuva, sanoo Jantunen.

– Tänne tulin mielenkiinnosta. Nämä ovat kuitenkin tulevaisuuden laitteita. Haluan myös olla selvillä mihin tästä edetään sanoo Jantunen.

Katselupiste avoinna Siperian aulassa joka päivä koko tapahtuman ajan klo 10 – 20.

TEKSTI: Jorma Riihikoski ja Marko Saarijärvi
KUVAT: Marko Saarijärvi