Jenni Pietarila
Jenni Pietarila innostui festivaalin tunnelmasta niin, että suostutteli mukaan myös parhaan ystävänsä. Nyt he molemmat ovat Pakkahuoneen ovihenkilöiden vastaavia.

Lisää aiheesta:

Festivaalin työmuurahaiset

Vapaaehtoiset ja eri oppilaitosten kautta festivaalin toimintaan osallistuvat opiskelijat vaikuttavat ratkaisevasti festivaalin järjestämiseen.

Monet ilmoittautuvat talkoolaisiksi suoraan festivaalitoimistoon. Talkoolaisia koordinoiva Juhani Alanen kertoo, että kaikki halukkaat eivät edes mahdu mukaan.

– Toimistoon ilmoittautuneista mukaan voidaan ottaa noin 100. Opiskelijat tulevat muun muassa taide- ja viestintäalalta ja yliopistolta. Yhteensä vapaaehtoisia on noin 250, Alanen kertoo.

Talkoolaiset toimivat festivaalin aikana monien pienten, mutta tärkeiden asioiden hoitajina, teattereiden ovihenkilöinä repimässä lippuja ja huolehtimassa katsojien turvallisuudesta, sekä palvelemassa asiakas- ja vierasinfoissa. Talkoolaisten voimin hoituvat myös monien esityspaikkojen ääni- ja valosuunnittelu. Opiskelijoista koostuvan televisiotyöryhmän tekemiä festivaaliuutisia esitetään TV Tampereessa. Festival News –lehti ja sen verkkoversio ovat myös talkoovoimin kirjoitettu, kuvattu ja koostettu.

Yleishöylästä ovihenkilöiden vastaavaksi

Jenni Pietarila aloitti festivaalin vapaaehtoisena vuonna 1994. Ensimmäisellä kerralla hän päätyi mukaan yläasteen taksvärkkipäivän kautta. Ensimmäiset vuodet festivaaleilla kuluivat julisteiden levittämisessä, lipunmyynnissä ja muissa pikkuhommissa.

– Tykkäsin kovasti tunnelmasta ja halusin tulla joka vuosi uudestaan. Sain myös suostuteltua parhaan kaverini mukaan. Nyt odotamme molemmat aina innolla filkkareita.

Tänä vuonna Pietarila on toinen Tullikamarin Pakkahuoneen ovihenkilöiden vastaavista. Tullikamari on Pietarilalle tuttu paikka aikaisemmista vuosista.

– Siellä on rento meininki. Ovihenkilöt tulevat hyvin toimeen keskenään, vaikka muuten emme toisiamme tapaakaan koko vuonna.

– Parasta on, kun voi olla töissä ja tuntea olevansa tärkeä osa festivaalia, mutta kuitenkaan hommia ei tarvitse painaa otsa kurtussa. Saa olla ahkera, mutta voi myös ottaa rennosti, Pietarila kuvailee työn parhaita puolia.

– Joskus vietin muutama päivän lehdistöhuoneella ja se oli aika tylsää, Pietarila muistelee, muttei osaa mainita muita ikäviä puolia.

Ei palkkion, vaan tunnelman vuoksi mukana

Pietarila epäilee useimpien ajautuneen festivaalin talkoolaiseksi osittain vahingossa.

– Kerran kun pääsee porukkaan ja tunnelmaan mukaan, tuntee jotain käsittämätöntä halua tulla talkoisiin taas seuraavana vuonna. Mukana on sekä opiskelijoita että työssäkäyviä ihmisiä.

– Vapaaehtoiset saavat palkkioksi työpanoksestaan t-paidan ja festivaalin aikana lämpimän aterian ja rajattoman pääsyn elokuviin. Lisäksi sunnuntaina juhlitaan yhdessä ja myöhemmin kaikille talkoolaisille järjestetään saunailta, Pietarila kertoo.

Pidempään mukana olleet, vastuutehtävissä toimivat, saavat työstään pienen korvauksen. Kukaan tuskin kuitenkaan on mukana palkkion vuoksi. Juhani Alasen mukaan vapaaehtoisia yhdistää ainakin yksi asia: halu olla mukana tekemässä maailman parasta elokuvajuhlaa, joka on myös Tampereen kansainvälisin tapahtuma.

Talkoolaisia vierasinfossa

Talkootyöläiset Elina Ruoho ja Anastasia Lobkovskaja päivystävät vierasinfossa.

TEKSTI: Elina Jokisalo
KUVAT: Marko Saarijärvi