Festival News 2001 Tampere Film Festival

Torstai 8.3.2001

Elokuvateatteri Imatran palo osoitti nitraattifilmien vaarallisuuden

Tulipalossa 1927 menehtyi 21 tamperaisnuorta

Aina 1950-luvulle asti lähes kaikki elokuvat kuvattiin erittäin tulenaralle nitraattifilmille. Niinpä elokuvateatterit ja tilat, joissa filmejä säilytettiin, olivat alttiita tulipaloille. Pohjoismaiden traagisin esimerkki nitraattifilmin riskeistä saatiin Tampereella lokakuussa 1927.

Palanut elokuvateatteti Imatra
Elokuvateatteri Imatran rauniot tulipalon jälkeen 1927.

Palokunnan ehtiessä paikalle teatterin sisäosat olivat jo kokonaan tulen vallassa. Teatteriin loukkuun jääneistä menehtyi heti 20 ja yksi loukkaantuneista kuoli myöhemmin palovammoihin sairaalassa. Loukkaantuneita oli 27.

Tampereen paikallishistoriassa Imatran palo on usein unohtunut toisen 1920-luvun suuronnettomuuden höyrylaiva Kurun haverin varjoon. Suurin osa koko Tamperetta järkyttäneen palon uhreista haudattiin Kalevankankaalle yhteishautaan. Hautajaisiin osallistui noin 20 000 ihmistä, mikä oli noin kaksi viidennestä Tampereen sen aikaisesta väestöstä.

Nitraattifilmejä Kino-Palatsissa

Nitraattifilmin syttymispiste on erittäin alhainen. Filmi palaa räjähtäen kirkkaan keltaisella liekillä. Nitraattiin on sitoutuneena happea, joten vesi ei tukahduta nitraattipaloa.

Vanhetessaan nitraattifilmi hajoaa itsestään ja muuttuu entistä tulenaremmaksi. Siksi kaikkein vanhinta elokuvaa on tuhoutunut huomattavia määriä. Jopa puolet Yhdysvalloissa tuotetuista teatterielokuvista on kadonnut tai tuhoutunut.

Vanhimpia nitraattifilmejä on elokuva-arkistoissa jo pitkään siirretty nykyisin käytössä olevalle turvallisemmalle asetaattifilmille. Materiaalia on kuitenkin niin paljon, ettei kaikkea ole ehditty pelastaa.

Tampereen elokuvajuhlilla nitraattifilmejä voi nähdä Arkiston aarteet -sarjassa, jonka tämänvuotisena teemana on Lappi. Nitraattifilmejä esitetään ainoastaan 72-vuotiaassa elokuvateatteri Kino-Palatsissa, koska sen projektorihuone on riittävän paksuseinäinen täyttääkseen paloturvallisuusvaatimukset. Vanhin tämä vuonna nähtävistä elokuvista on vuodelta 1916 säilynyt Tervanpolttoa Lapissa.


Lue myös:

Muualla verkossa:

Kirjallisuutta:

- Jutikkala Eino, Tampereen historia III.