Festival News 2009 - Tampereen 39. elokuvajuhlien verkkolehti

"Yleisöä saattaa ällöttää"

Vuonna 1987 kuolleen poptaiteilija Andy Warholin työt herättävät edelleen voimakkaita tunteita. Warhol rakasti ihmisten provosoimista ja hämmentämistä, mutta edes hänen työnsä läpikotaisin tunteva kuraattori William Sloan ei ole varma siitä, minkä viestin Warhol halusi töillään välittää.
     Herttainen ja naiivi bisnesmies

Rakkaus elokuviin siirtyi isältä tyttärelle

Vietnamilainen animaatiomestari Ngo Manh Lan haluaa elokuvillaan ohjata etenkin nuoria katsojia pohtimaan tärkeitä arvoja. Suomessa vierailevan Lanin tytär Ngo Phuang Lan seuraa isänsä jalanjälkiä elokuva-alalla.

vietnamilaistuomari Ngo Manh Lan ja hänen tyttärensä Ngo Phuang Lan lumiukon kanssa kuvattuina, kuvaajana Marita Waenerberg

Vietnamilaisen animaation pioneeri Ngo Manh Lan ja hänen tyttärensä Ngo Phuang Lan ihastuivat Suomen talvisiin maisemiin.

Ihmelapsi Giong on vietnamilaista sankaritarustoa

Vietnamilaisen Ngo Manh Lanin animaatio Legenda Giong-sankarista vuodelta 1970 kertoo kansakunnan pelastavasta sankarista. Ihmelapsesta jättiläiseksi kasvanut poika pelastaa kansansa.

Vietnamilainen mielentila haastaa amerikkalaiskuvaukset

Sodan arvet tuntuvat edelleen nykyvietnamilaisten elämässä, vanhempien sukupolvien selkärangassa enemmän kuin nuorempien maailmassa. Tulevaisuuden toivona ovat rauhan aikana syntyneet sukupolvet, jotka tietokoneen ja virtuaalimaailman kautta rakentavat vietnamilaisia koskevat mielikuvat uusiksi.

Vietnamilaisia näytöksiä elokuvajuhlilla

Vietnamilaisten elokuvien sarjassa on tarjolla sekä lyhyitä että pitkiä animaatioita, lyhytelokuvia ja dokumentteja.

Lapsiavioliiton vankina

Jemenin parlamentti päätti hiljattain, että alle 17-vuotias ei saa mennä naimisiin. Moni tyttö on tähän mennessä joutunut kokemaan lapsiavioliiton kauheudet. Tämä oli elokuvaohjaaja Khadija Al-Salamin mielestä maalle iso askel.

Animaatio-ohjaaja haki oppinsa ulkomailta

Ohjaaja Leevi Lemmetyn omat kokemukset kirvoittivat idean animaatioon Mad World. Elokuva käsittelee Suomessa jatkuvasti esillä olevaa aihetta, työuupumusta.

Elokuvakouluista tulee tasokkaita dokumentteja, mutta huumori puuttuu

Suomalaisen elokuvan tulevaisuuden Raimo Silius näkee valoisana, mutta historian tuntemusta ja huumoria elokuviin Silius kaipaa. historiaa tarpeeksi hyvin.

Arjen inspiroimaa koreografista todellisuutta

Brittiläinen elokuvaohjaaja Miranda Pennell saa ideat elokuviinsa ympäristöään tarkkailemalla. Hän on opiskellut nykytanssia New Yorkissa ja Amsterdamissa, ja pyrkii tanssin ja liikkeen avulla kuvaamaan todellista elämää ja ihmisiä. Pennellin mukaan tanssi ja liike mahdollistavat uuden näkökulman elokuvaan.

Muusikkoja Miranda Pennelin elokuvasta Rumpuhuone

Brittiohjaaja Miranda Pennell kuvaa muusikoita vuonna 2007 valmistuneessa elokuvassaan Rumpuhuone.

Profeetta vieraalla maalla

Eija-Liisa Ahtila on Suomen tunnetuin nykyelokuvantekijä - ulkomailla. Ahtilan elokuvat käsittelevät rankkoja aiheita, kuten mielen särkymistä, perheiden hajoamista, kuolemaa, avioeroa ja maiseksi kasvamisen vaikeutta.

Kokeellinen elokuva ei taivu määritelmiin

Kokeellisesta elokuvasta on vaikea sanoa mitään yleispätevää. Filmit voivat olla pituudeltaan lähes mitä tahansa aina muutaman sekunnin ja usean tunnin väliltä. Lisäksi kokeellinen elokuva on Suomessa hyvin pienen piirin harrastus.

Keskity kokemukseen!

Mediataidetta näkyy nykyään paljon, mikä johtuu yleisestä visuaalisen kulttuurin lisääntymisestä. Videokamerat ovat yleisiä ja Youtuben kautta kaikenlaisen liikkuvan kuvan saatavuus on parantunut.

Animaatio visrnistää yhteiskunnalle

Pavel Koutskýn animaatioissa pieni ihminen joutuu milloin koulutuksen, milloin median rusikoimaksi. Tällä hetkellä Koutský kokee eläinten oikeudet itselleen läheisiksi. Tällä hetkellä hän valmistelee uutta valaista kertovaa lyhytelokuvaa.
     Lillqvist: Tshekin kipupisteitä ovat rasismi ja sulkeutuneisuus

Lyhytelokuva ei häviä pitkälle

Paikoillanne, valmiit, play! Linda Pirnes ja Linnea Niemelä ottivat varaslähdön Videotivoliin jo hiihtolomalla. Elokuvajuhlilla Videotivolissa huvitellaan joka päivä.

Ilmastonmuutos huolestuttaa Reel Timen nuoria

Reel Timessa nähdään nuorten tekemiä elokuvia ilmastonmuutoksesta. Koululaisten tulevaisuudenkuva ei ole ruusuinen, jos muutosta ei tapahdu.

Roskaelokuva paranee vanhetessaan

Kymmenen vuotta sitten roskaelokuvalle naurettiin. Roska viihdyttää edelleen, mutta sen laatu nousee koko ajan. Nykyään roskaelokuvan ja tavallisen lyhytelokuvan välille voi olla vaikea vetää rajaa.

Päivitetty 08.03.2009 kello 13.23