Festival News 2009 - Tampereen 39. elokuvajuhlien verkkolehti

Vahaparin palkittu comeback

Hannu Grén

Leivän ja Kuoleman Kysymys -elokuvan tähdet Wallace ja Gromit. © Aardman Animations

Nick Parkin ja Aardman Animations -studion tuorein Wallace ja Gromit -animaatio Leivän ja kuoleman kysymys (A Matter Of Loaf And Death, 2008) palkittiin Annie-palkinnolla lyhyiden animaatioelokuvien sarjassa tämänvuotisessa Annie Awards - tilaisuudessa. Tammikuun 30. päivänä Los Angelesissa pidetyssä animaatioelokuvien ja -sarjojen palkintogaalassa muina ehdokkaina oli muun muassa Bill Plymptonin Hot Dog (joka esitetään myös Tampereen elokuvajuhlilla) sekä Pixar-animaatiostudion lyhytelokuva Presto. Annie-palkintogaala tunnetaan animaatioiden arvostetuimpana palkintotilaisuutena. Sen järjestäjänä toimii kansainvälinen animaatioelokuvien yhteisö ASIFA-Hollywood.

Leivän ja kuoleman kysymys, joka tunnetaan Suomessa myös nimellä Paakarin painajainen, on palkintoehdokkaana myös Tampereen elokuvajuhlilla kansainvälisten elokuvien kilpailuluokassa.

Wallace ja Gromit ei ole aivan uusi palkintoehdokaspari Annie-gaalassa. Vuonna 2005 Wallace ja Gromit: Kanin kirous (Wallace & Gromit: The Curse Of The Were Rabbit, 2005) palkittiin samassa tapahtumassa kokoillan animaatioelokuvien luokassa. Samana vuonna se sai myös Oscar-palkinnon, ollen samalla ensimmäinen Oscar-palkittu vaha-animaatio.

Aiemmissa animaatioissa Wallace ja Gromit ovat seikkailleet niin ikkunanpesijöinä, hirviökanien jahdissa kuin Kuussakin. Myös studion taustalla on tapahtunut paljon: Esimerkiksi vuonna 2005 Aardman Animationsin varastorakennus tuhoutui tulipalossa, joka vei mennessään muun muassa vanhojen animaatioiden hahmomalleja ja lavasteita. Muualla säilytetyt nykyprojektien tarvikkeet ja edellisten filmien lopulliset versiot säästyivät onneksi onnettomuudelta.

Lue lisää

Grand Prix -voittajia internetissä (FN 2002)

Muualla verkossa

Aardman-studion verkkosivut:
http://www.aardman.com

Päivitetty 03.03.2009 kello 14.45