Festival News 2009 - Tampereen 39. elokuvajuhlien verkkolehti

Kolumni:

Uskalla raottaa verhoa

Sara Rouvinen


Marokkolainen tyttö tapailee rikasta asianajajaa ja tulee raskaaksi. Tyttö olettaa, että mies menee hänen kanssaan naimisiin, koska lapsi ilman avioliittoa on häpeä. Asianajaja ei nai tyttöä. Tyttö on epätoivoinen ja päättää hankkiutua eroon lapsesta vanhanaikaisin keinoin. Poppakonstit vievät tytön hengen. Mies jatkaa elämäänsä ja etsii pian itselleen uuden nuoren tytön.

Elokuvan jälkeen marokkolainen mieheni kertoo, että tällaista todella tapahtuu. Vaikka naisten tasa-arvokysymykset on nostettu Pohjois-Afrikassa pöydälle, mies pääsee usein pälkähästä, ja nainen joutuu maksamaan seuraamukset.

Tapa kertoa tarinoita vaihtelee kulttuureittain. Marokkolaisessa yhteiskunnassa vaietaan alkoholismista, prostituutiosta ja äpärälapsista, mutta elokuvat puhuvat näistä ilmiöistä.

Meidän on vaikea ymmärtää, että jopa seurustelu on monissa kulttuureissa arka aihe. Siitäkin voidaan kertoa valkokankaalla. Toisessa marokkolaisessa elokuvassa oppilas paljastaa opettajan tapailevan miestä, jonka kanssa hän ei ole naimisissa. Opettajalle tämä on häpeällistä.

Toisaalta elokuvissa voidaan myös vältellä karua todellisuutta. Bollywood-elokuvat ovat meille naiiveja satuja, mutta Intiassa ne ovat suosittuja. Ehkä fantasiamaailmaan pakeneminen on eräänlaista paikallista terapiaa. Miksi ei saisi edes hetkeksi heittäytyä rikkaiden ja kauniiden maailmaan?

Maltamme harvoin pysähtyä elokuvan äärelle. Olemme tottuneet nopeaan rytmiin ja rajuihin kuviin. Eri maiden elokuvat ovat rikkaus, mutta suomalaiset joutuvat usein tyytymään kapeaan amerikkalaiseen näkymään. Onneksi Tampereella on elokuvateatteri Niagara ja Tampereen elokuvajuhlat, joissa katsojalla on mahdollisuus raottaa verhoa länsimaiden ulkopuolelle.

Päivitetty 04.03.2009 kello 19.01