Festival News 2009 - Tampereen 39. elokuvajuhlien verkkolehti

Lyhytelokuva ei häviä pitkälle

Sanna Heiskanen
Anna Egutkina, kuva

Etualalla kaukosäädin. Linda Pirnes ja Linnea Niemelä istuvat taustalla sohvalla.

Koekatsomossa Videotivolia ohjattiin kaukosäätimellä.

Hauska elokuva on parempi kuin vakava. Kaverukset Linnea Niemelä ja Linda Pirnes ovat asiasta yhtä mieltä. 11-vuotiaat hiihtolomalaiset katsoivat viime viikolla ennakkoon 11– 13-vuotiaiden tekemiä Videotivoli-elokuvia.

Elokuvan aihe voi tyttöjen mielestä olla mikä tahansa. Oman elokuvan aiheeksi Niemelä ja Pirnes valitsisivat ystävyyden ja auttamisen tai kiusaamisen. Samoja teemoja käsitellään myös varhaisteinien Videotivoli-sarjassa.

Videotivolin maailmanpyörässä

Videotivolin pyörteissä tunti hujahtaa nopeasti. Sarjan aihevalinta on ollut vapaa, joten kaikki on mahdollista. Seuraavan elokuvan aihe ja tekniikka tulevat aina yllätyksenä.

Saksalaisen isoäidin mainiot kommellukset koulun liikuntatunnilla naurattavat koeyleisöä lopputeksteihin asti. Ilmeet kuitenkin vakavoituvat, kun katsojat viedään Bangladeshiin tutustumaan tehtaassa työskentelevän pikkupojan elämään.

Tytöt suosittelevat lyhytelokuvia kaikille elokuvan ystäville.

– Lyhytelokuva voi olla yhtä hyvä kuin pitkäkin. Hyviä ideoita! Pirnes toteaa.

– Ja näistä voi oppia jotain uutta, Niemelä lisää.

Alkaisinko animaattoriksi?

Animaation tekemiseen tarvitaan teknistä osaamista ja välineitä, joita ei joka kodista löydy. Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Pii Poon työpajoissa voi koko maaliskuun ajan tehdä omia avaruusaiheisia animaatioita.

Animaatiotyöpajan ohjaaja artenomi Katriina Reponen vakuuttaa, että animaation tekeminen sujuu vaikka kolmivuotiaalta, kunhan ohjaus on suunniteltu hyvin. Reposen mukaan animaation tekemisessä oppii elokuvan tekemisen vaiheet.

– Monet arvostavat animaatiota enemmän, kun pääsevät itse kokeilemaan sen tekemistä. Lapsille on ollut yllätys, miten hidasta ja tarkkaa puuhaa animaation tekeminen on. Pieni ja lyhytkin elokuva on tuntunut hienolta saavutukselta, kun sen on tehnyt itse.

Eurolla tivoliin – lasten ja nuorten elokuvia 30 maasta

Videotivolissa esitetään alle 16-vuotiaiden tekijöiden elokuvia. Elokuvat on jaettu esityksiin ikäryhmittäin. Baltian maista ja Pohjoismaista tulevat elokuvat esitetään omassa Kids for Kids -kilpailusarjassaan.

Videotivolin näytökset

• Tullikamarin Pakkahuone: ke 12–15, to ja pe 9–12
  • Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25: su 10–12
  • Elokuvateatteri Niagara, Kehräsaari: su 10–14

Kids for Kids -sarjan näytökset

• Elokuvateatteri Niagara, Kehräsaari: ke–pe 9–15, la 10–15.

Lyhytelokuva lyö matikantunnin (FN 2008)

Muualla verkossa

Videotivolin kotisivu