Festival News 2009 - Tampereen 39. elokuvajuhlien verkkolehti

Valtavirtaa villimpi roskaelokuva

Juha Karvanen
IB elokuvayhdistys ry / Mediakorento ky, kuva

Kun tamperelainen Tommi Salama reilu kymmenen vuotta sitten alkoi harrastaa vakavasti roskaelokuvia, töiden taso Suomen indie-piireissä oli, osin tarkoituksellisestikin, roskaa. Pienen budjetin tabuja kumartelemattomille pätkille naurettiin paljolti niiden huonon tason vuoksi.

Nyt roskaelokuva voi olla myös laadukas. Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä yhdeksättä kertaa järjestettävä Roskaelokuvafestivaali kokoaa Yo-talolle lauantaina 7. maaliskuuta nipun rakkaudella ja vaivalla tehtyjä elokuvia sekä niiden tekijöitä.

– Tekninen laatu on parantunut koko ajan, ja muillakin osa-alueilla on menty selkeästi eteenpäin. Roskaelokuvan idea on kuitenkin säilynyt, muistuttaa Salama.

Mika Rassi ja Tommi Salama kokkaushommissa elokuvassa Tien päällä Tommi Salama. Elokuva oli yleisön mieleen vuoden 2008 roskaelokuvafestivaaleilla.

Mikä se idea sitten on? Salaman mielestä roskaelokuva ja normaali lyhytelokuva ovat jo monilla tavoin lähellä toisiaan, mutta aitoverinen roskaelokuva on tyyliltään, lähestymistavoiltaan ja dialogiltaan villimpää. Verta ruiskiva splatter on roskaa aidoimmillaan, mutta hyvää draamaakin on nähty.

– Tekijät eivät pelkää yleisön vastaanottoa, vaan tekeminen on riippumatonta. Itse teen tätä puhtaasta intohimosta, ja moni ammatikseen elokuva-alalla toimiva kaveri lähtee edelleen innoissaan mukaan projekteihin, joissa saa irrotella, toteaa Salama.

Tänä vuonna Salaman tuotantoyhtiöltä Insane Bastardsilta ei ole työtä mukana, joten hänen roolinsa rajoittuu järjestelijään ja katsojaan. Viime vuonna parodinen Tien päällä Tommi Salama sai ensi-iltansa ja hyvän palautteen juuri roskafestareilla.

– Ensi vuonna ollaan jälleen mukana. Muilta tekijöiltä odotan nyt jotain uutta ja ihmeellistä, innovatiivisia ja villejä ideoita!

Roskaelokuvafestivaali

  • Paikka ja aika: Yo-talo 7.3. kello 14-21.
  • Ikäraja: K-18.
  • Lippuhinta: 5 euroa.
  • Kävijöitä: ollut usein loppuunmyyty, muutama sata vierasta ja tekijää.
  • Töitä lähetetty: lähes neljäkymmentä.
  • Töitä mukana: kahdeksantoista, kestot 1-39 minuuttia.
  • Voittaja: yleisö äänestää.

Muualla verkossa

Tietoa Roskaelokuvafestivaaleista elokuvajuhlien virallisilta sivuilta.
www.tamperefilmfestival.fi/2009/fin/roska2009.html

Päivitetty 06.03.2009 kello 15.21