Festival News 2008 - Tampereen 38. elokuvajuhlien verkkolehti

Animaatiot palkintoraatien ja yleisön suosikkeja

Elokuvajuhlien kilpailujen pääpalkinto meni Chris Lavisin ja Maciek Szczerbowskin animaatiolle Rouva Tutli-Putli. Tämän lisäksi teos palkittiin parhaana animaationa ja se sai yleisöpalkinnon kansainvälisessä sarjassa. Risto Jarva -palkinnon sai Kiti Luostarisen ohjaama dokumentti Palnan tyttäret.

Kotimaisen kilpailun yksi voittajista, Mazdak Nassir sai tiedotustilaisuudessa aplodit.

Kotimaisen kilpailun alle puolen tunnin lyhytelokuvien sarjan voittaja Mazdak Nassir sai tiedotustilaisuudessa aplodit.

Lajityyppien sekoittuminen filkkareilla sai kiitosta ohjaajilta

Elokuvien lajityyppejä pitäisi uskaltaa sekoittaa. Tätä mieltä olivat monet kansainvälisen kilpailun ohjaajien keskusteluun osallistuneista.

Naisanimaatioita ja mainoksia

Joanna Quinn on voittanut lukuisia palkintoja animaatioillaan, mutta sillä ei elä. Mainoksia tekemällä hän maksaa laskut ja alaistensa palkan. Quinn palkitsee Tampereella kokeellisia elokuvia.

Portugalilainen lyhytelokuva kasvun edessä

Kokeellisen elokuvan kilpailun tuomaristossa on myös portugalilainen José Nuno Rodrigues, jonka mukaan lyhytelokuvien asemaa parantaa kokonaan lyhytelokuville omistettu tv-ohjelma.

Elokuvantekijä Katariina Lillqvist

Hyväntuulinen Katariina Lillqvist ihmettelee Uralin perhosesta noussutta kohua. (Kuva: Jutta Mattsson)

Animaatio puhdistaa historian haavoja

– Eihän tällaista huomiota voi rahalla ostaa, sanoo elokuvantekijä Katariina Lillqvist. Liian usein animaatiot jäävät suurelta yleisöltä huomaamatta ja tämän kohun jälkeen voisi toivoa, että muutama muukin kuva pääsee paremmin esille.

Reijo Kela liikkuu rajapinnoilla

– Olen ollut oven takana oikeaan aikaan. Joku on avannut oven, ja olen astunut sisään. En tähdännyt tietoisesti tanssitaiteilijaksi, sanoo Reijo Kela, yksi kokeellisen elokuvan tuomariston jäsenistä.

Hannaleena Hauru käsikirjoittaa visuaalisia runoja

os käsikirjoittaja Hannaleena Haurulle annettaisiin mahdollisuus tehdä elokuva ilman mitään rajoituksia, hän tekisi valmiiksi elokuvan, jota hän parhaillaan kirjoittaa.

Tuomariston päätös varmistuu väittelyllä

Tuomareiden työsarka on suuri ja haastava. Kotimaisen kilpailusarjan arviointivaikeutta lisää myös se, että animaatiot, fiktiiviset elokuvat, dokumentit ja kokeelliset elokuvat kamppailevat kaikki samassa sarjassa.

Uutuutena omituisten teosten sarja

Kotimaisen ja kansainvälisen kilpailun rinnalla nähdään tänä vuonna uusi kilpailusarja. Rajoja rikkovia ja kokeellisia elokuvia esitetään LAB1O-sarjassa.

Junalla sylistä syliin

Marika Väisäsen dokumenttielokuvassa Sylistä syliin matkataan junalla, joka nähdään kotimaisessa kilpailusarjassa.

Kansainvälisiä elokuvia tarjottiin ennätysmäärä

Tampereen elokuvajuhlien kansainväliseen kilpailusarjaan lähetettiin tänä vuonna ennätysmäärä tarjokkaita, yhteensä 3800 lyhytelokuvaa.

Päivitetty 14.03.2008 kello 13.36