Festival News 2008 - Tampereen 38. elokuvajuhlien verkkolehti

Elokuvan juhlaa tuhansien tapahtumien Suomessa

Suojalkapalloa ja nautavaellusta valkokankaalla, humppaa ja kansanmusiikkia elokuvien välillä ja tirisevää grillimakkaraa talviyössä oli tarjolla lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä Tampereen Tullikamarilla.

Elokuvan pitkän yön musiikkia.

Elokuvan pitkässä yössä katsottiin elokuvia ja kuunneltiin suomalaista musiikkia. (Kuva: Tatu Blomqvist)

Palestiinalaiselokuva selviytyy pommituksista

Palestiinalaisten elokuvaajien järjestäytyminen on antanut entistä useammalle mahdollisuuden tehdä elokuvia. Shashat on palestiinalaisten elokuvantekijöiden organisaatio.

Punk potkii yhä

Jouko Aaltosen uusi elokuva on kertomus kahdesta punkin sävyttämästä nuoruudesta, suomipunkin ensimmäisestä ja viimeisimmästä, vaan ei viimeisestä, sukupolvesta.

Arkistosta löytyi 80-vuotias aarre

Inkeri Nieminen näkee lauantaina ensimmäistä kertaa vuonna 1929 filmatun elokuvan Neiti Nimismies, jossa hän itse näytteli pääosaa.

Tamperelaiset naiset arkiston aarteina

Tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlien Arkiston aarteet esittivät lyhytelokuvia ja dokumentteja, joissa sivutaan tamperelaisia naisia. Historioitsija Mervi Kaarninen valotti puheenvuorossaan tamperelaista naishistoriaa.

Animaatioiden tekijä Simo Ruotsalainen.

Animaatioiden tekijä Simo Ruotsalainen. (Kuva: Maria Halkilahti)

Animaanista menoa kohti kuilua

Omenapossu-piirretyn ohjaaja Simo Ruotsalainen, 26, ei ymmärrä, miksi huumoria pitää rajoittaa tai asioista ei voi puhua.

Sisällissodan elokuvat takavuosina lähinnä voittajien tulkintaa

Vuoden 1918 tapahtumista on nähty näytelmäelokuvan puolella monenlaisia tulkintoja. Varsinkin varhaiset kuvaukset olivat selkeästi voittajapuolen historiaa.

Historian filmatisoinneissa näkyy vain osa totuudesta

Sisällissodan tutkijan Marko Tikan mukaan historiantutkimus käsittelee menneisyyttä tasapuolisesti, taiteen ominaisuus on kärjistää. Elokuvilla on kuitenkin myös tärkeä rooli.

Dokumenttielokuva vie eläytymään menneisyyteen

– Dokumentin vahvuus on historian kerronnassa se, että dokumentti luo maailman, jossa katsoja voi eläytyä historian tapahtumiin, sanoo dokumenttiohjaaja Seppo Rustanius.

Itänaapurin leffateollisuus voimissaan

Moskovan kansainvälisten elokuvanjuhlien taiteellisen johtajan Kirsi Tykkyläisen mukaan venäläisellä elokuvalla menee hyvin.

Venäläinen elokuva tahkoaa rahaa

Venäjän elokuvateollisuuden taloudellinen kasvu jatkuu kiivaana jo viidettä vuotta. Viime vuonna itänaapurin elokuvien tuotto kohosi liki 37 prosenttia ja saavutti 560 miljoonaa dollaria.

Krokotiili Gena valloitti sydämen

Mia Heinimaa löysi venäläisen elokuvan opiskellessaan Neuvostoliitossa 1970–80-luvuilla.

Legenda vasta kuollessaan?

Kurt Cobain About a Son -dokumentti on koostettu haastatteluääninauhoista. Kuvituksena toimivat Cobainin lapsuudenmaisemat ja animaatiot. Nirvanan musiikilliset esikuvat soivat taustalla.

Iloisia Raholan koululaisia Johanna Huiskosen kuvaamana

Henna Parkkali, Elias Kaijomaa, Wille Fagerström ja Emma-Aina Nikulainen toivovat elokuviin lisää huumoria. (Kuva: Johanna Huiskonen)

Lyhytelokuva lyö matikantunnin

Päiväkoti-ikäisille ja nuoremmille koululaisille suunnattu Videotivoli-elokuvakatselmus esittää lasten tekemiä elokuvia lapsille. Raholan koulun kakkosluokkalaiset antavat hyvän arvosanan elokuvajuhlien videotivolille, vaikka huumoria saisi elokuvissa olla enemmänkin

Roskaelokuvien tekninen laatu kohenee

Tampereen roskaelokuvafestivaalin tuottaja Toni Lahti on helmikuun aikana kahlannut läpi kymmeniä yksityishenkilöiden lähettämiä elokuvanpätkiä ja valinnut niistä festivaaliin sopivat.

Päivitetty 14.03.2008 kello 16.09