Festival News 2008 - Tampereen 38. elokuvajuhlien verkkolehti

Päätös varmistuu väittelyllä

Tiina Kemppainen
Maria Halkilahti, kuva

Kotimaisen kilpailun tuomaristo.

Petri Kotwica, Johanna Sinisalo ja Kari Paljakka etsivät kotimaisen kilpailun parhaita lyhytelokuvia.

Tuomareiden työsarka Tampereen elokuvajuhlilla on suuri ja haastava. Arvioitavia lyhytelokuvia on sarjoissa paljon, eikä työtahtikaan salli huilaamista. Kotimaisen kilpailusarjan arviointivaikeutta lisää myös se, että animaatiot, fiktiiviset elokuvat, dokumentit ja kokeelliset elokuvat kamppailevat kaikki samassa sarjassa. Kotimaisessa sarjassa elokuvia on 39.

– Lyhytelokuvien määrä kilpailussa on valtava, joten tuomarointi ei ole yksinkertaista. Taiteelliset lähtökohdat ovat elokuvilla hyvin erilaiset, sanoo tuomaristossa istuva ohjaaja Petri Kotwica.

Kotimaisessa sarjassa elokuvat on jaettu kahteen osaan, 30-minuuttisiin ja sitä lyhyempiin. Jako helpottaa arviointityötä hiukan. Kotwican, Johanna Sinisalon ja kolmannen raatilaisen Kari Paljakan mielestä myös tuomariston jäsenmäärästä on hyötyä. Jos käsiteltävä aihe tuntuu itselle liian läheiseltä, voi vastuuta vierittää muille.

– Minkäänlaisia yhteisiä arvosteluperusteita emme vielä ole kehittäneet. Yritämme laatia edes joitakin linjauksia, mutta loppujen lopuksi kriteerit muotoutuvat varmasti itsestään, tuomarit arvelevat.

Johanna Sinisalo epäilee, ettei yhteinen mielipide löydy täysin kitkattomasti.

– Väittelyä on epäilemättä tiedossa.

Kilpailulla näkyvyyttä

Elokuvien kilpailutilanne ja paremmuusjärjestykseen laittaminen on tuomareista valitettavaa. Siitä on kuitenkin hyötyä, sillä lyhytelokuvien näkyvyys on heikko.

– Ei kilpailu mukavaa ole, mutta se tuo lyhytelokuvia suuremman yleisön tietouteen. Ei pelkästään menestyviä teoksia, vaan koko lyhytelokuvan lajia, Paljakka perustelee.

Päätökset kilpailusarjojen voittajista tehdään sunnuntaina. Arviointiurakassa tuomareita arveluttavat oma keskittymiskyky ja jaksaminen.

– Ennen päätöspäivää ei saisi väsähtää. Jokaiseen elokuvaan tulisi keskittyä sen ansaitsemalla tavalla, Sinisalo pohtii.

Päivitetty 13.03.2008 kello 14.29