Festival News 2008 - Tampereen 38. elokuvajuhlien verkkolehti
Pääkirjoitus
Elina Katajamäki

Suuri lyhyt elokuva


Elokuvamaailmassa pieni on suurta, tai ainakin kovaäänistä. Keskisuuren kunnan vuosibudjetilla tehtävät elokuvat joutuvat koko tuotannon ajan miettimään sitä, että sijoitetut taalat on saatava takaisin, mielellään tuplaten.

Pitkään elokuvaan voi vain harvakseltaan upottaa vahvaa sanomaa tai kannanottoa, sillä pelkona on, että liika asenteellisuus karkottaa valtavirran katsojia. Toki on olemassa yleisesti hyväksyttyjä vakavia aiheita, kuten köyhyys tai huumekauppa, joita elokuvan keinoin voi ruotia, mutta moni tärkeä asia jää vaille kannanottoa.

Toisin on lyhytelokuvan kohdalla. Pienemmän budjetin elokuvan aiheeksi voi valita aiheita laidasta laitaan ja ottaa kantaa yhteiskuntaan.

Pienelokuvan ei myöskään tarvitse pelätä yleisön reaktiota tai ulosmarssia teatterista, suuttumus saattaa olla jopa tavoiteltavaa.

Viime viikosta alkaen kahvipöytäkeskusteluja hallinnut Katariina Lillqvistin Uralin Perhonen on osoittanut, kuinka suuret mahdollisuudet pienelokuvalla on vaikuttaa ja kuohuttaa. Kun kansakunnan kaapin päällä pronssiin valettua ikonia käsitellään taiteen keinoin, jokaisella on mielipide.

Ottamatta kantaa itse elokuvaan, se on onnistunut vähintäänkin keskustelun herättäjänä. Valtakunnan silmäätekevät kenraaleista kansanedustajiin on saatu kertomaan mielipiteensä hevosenhäntäisestä nukesta. Niin, nukesta.

Elokuvan ohjaaja itse on kokenut elokuvasta käydyn keskustelun pyrkimykseksi rajoittaa sananvapautta. Elokuvan levittämisen peruuttamista on tuskin missään vaiheessa vakavissaan edes pohdittu elokuvajuhlilla tai ohjelman myöhemmin esittävässä Yleisradiossa. Mutta meteli puolesta ja vastaan on ollut kovaa.

Taiteen ja fiktion keinoin puretaan nyt suomalaisten menneisyyden traumoja. Uralin perhonen ja Kristian Smedsin Tuntematon Sotilas ovat olleet suurimpia taidekohuja miesmuistiin, mutta ne koskettavat lähinnä vanhempaa sukupolvea, jolla on omakohtaisia kokemuksia sota-ajasta tai niiden jälkimainingeista.

Tampereen elokuvajuhlilla on tuhannen taalan paikka yrittää lyhytfilmin keinoin herättää keskustelua myös toisista tärkeistä kysymyksistä, muistakin kuin kuudenkymmenen vuoden takaisista sodista.

Päivitetty 07.03.2008 kello 13.24