Festival News 2008 - Tampereen 38. elokuvajuhlien verkkolehti

Nuoret – kerrankin asiantuntijan roolissa

Virve Rissanen, teksti ja kuva

Viivi Olkinuora lukee lehteä.

Tammerkosken kuvataidelukion opiskelija Viivi Olkinuora perinteisen median äärellä.

Lasten ja nuorten on väitetty olevan alkuasukkaita nykyajan digitaalisessa mediamaailmassa, jossa aikuiset taas ovat helposti eksyviä turisteja. Tampereen mediakasvatuskentän tuoreessa tulokkaassa Mediaskooppi-verkostossa nuoret ovat huomanneet tämän epäkohdan ja tekevät työtä sen korjaamiseksi.

Nuorten ääni pääsee kuuluviin Videotivolin mediakasvatusseminaarissa perjantaina. Seminaarissa keskustellaan, miten nuoria olisi mahdollista saada yhteiskunnallisiksi vaikuttajiksi median kautta. Puhujina ovat muiden muassa brittiläinen mediakasvattaja Denise Rose ja Suomessa asuva dokumentaristi John Webster.

Seminaarin juontavat Mediaskoopin nuoret. Mediaskooppi on nuorten muodostama asiantuntijaverkosto, jonka 16–19-vuotiaat jäsenet ovat linkkejä nuorten ja aikuisten mediamaailman välillä.

Mediaskooppi perustettiin viime vuoden tammikuussa pirkanmaalaisille lukiolaisille järjestetyn verkkokurssin jatkeeksi. Osallistujaporukasta tuli verkosto, joka on kouluttanut ahkerasti erityisesti lukioiden opettajia messengerin eli mesen, Facebookin, Irc-gallerian ja Habbo hotelin käytöstä.

Myös aikuiset tarvitsevat kasvatusta

Yksi seminaarin juontajista ja aktiivisista mediaskooppilaisista on Viivi Olkinuora, 18-vuotias Tammerkosken kuvataidelukion opiskelija.

Lasten mediakasvatusta on viime vuosina lisätty opetussuunnitelmiin ahkerasti. Mediaskooppilaisten mielestä on aika keskittyä aikuisten kasvattamiseen. Mediaskoopin koulutustilaisuuksissa on painotettu, että kaikkien tulisi tutustua nettitodellisuuteen. Se ei ole jotain, mikä on kohta tulossa – se on tätä päivää.

– Aikuisille pitää selventää esimerkiksi sitä, että mese on kahdenkeskeisen kommunikoinnin väline samoin kuin vaikka kirje. Erityisen huolestuneita koulutettavat ovat siitä, kuka heidät voi nähdä, kun he ovat online, Olkinuora kertoo.

Tampereella toimivat mediakasvattajat ovat pyrkineet tiivistämään yhteistyötä verkostoitumalla alkuvuodesta Pään avauksia -mediakasvatusverkostoksi. Mediaskoopin lisäksi muita jäseniä ovat esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto, Pirkanmaan elokuvakeskus ja Tampereen yliopiston mediakasvatushanke.

Viivi Olkinuora on esimerkki siitä, että vaikuttamisesta voi olla kiinnostunut omaehtoisesti jo alle 18-vuotiaana. Hän on mukana Tampereen nuorisofoorumissa ja pettyi sen käsittelyyn mediassa.

– Kokouksista kirjoitettiin juttuja, joissa ei edes kerrottu käsiteltäviä aiheita. Nuoria ei oteta mediassa vakavasti.

Mediaskooppi

• Nuorten media-asiantuntijaverkosto Mediaskooppi on median parissa aktiivisesti toimivien nuorten verkosto.
  • Verkoston tehtävänä on tuoda mediakasvatustyöhön nuorten näkökulmaa.
  • Mediaskooppi järjestää koulutuksia ja keskustelutilaisuuksia sekä julkaisee omaa materiaalia. Perusteilla on muun muassa verkkolehti.
  • Verkosto perustettiin Tampereella tammikuussa 2007 verkkokurssin jatkeeksi.
  • Kotisivut ovat osoitteessa www.mediaskooppi.net.

Muualla verkossa

Mediaseminaarin ohjelma Videotivolin verkossa