Festival News 2007 - Tampereen 37. elokuvajuhlien verkkolehti

Anne Salomäki, teksti
Jonne Renvall, kuvat

Circus Mundus Absurdus

Kukaan ei ole kieltänyt leikkimästä ruoalla - eikä kaverin hengellä.

Sirkustirehtööri pudottaa palavasta kynttilästä steariinia maassa polvillaan istuvan miehen suuhun. Katsojan tekee mieli kiljua, mutta esiintyjä ei osoita tuntevansa mitään. Tirehtööri naurahtaa teatraalisesti.

Tampereen Klubin lavalla on performanssitaideryhmä Circus Mundus Absurdus, jonka näytös koostuu kivusta – tai oikeastaan sen peittämisestä. Ei vaadi erityistä taitoa lävistää koukulla kaverin käsivartta tai nostaa genitaalilävistyskoruun ketjuilla kiinnitettyjä kaljakoreja. Haastavaa on uskaltaa kokeilla, toteuttaa ja esiintyä niin, että elimistön vastalauseet eivät näy ulospäin.

Hyppääminen avojaloin lasinsiruihin ei satu, ja klovni vain haukottelee, kun hänen käsivartensa ihoon pujotetaan koukkua. Niittipyssyllä voi kiinnittää tärkeitä asiakirjoja niin rintaan kuin päänahkaankin. Kalloon isketty niitti ei häiritse show’n etenemistä.

Miksi, miten? Kenelle tulee mieleen nielaista dildo tai pyörittää ilmassa nännikoruissa roikkuvaa tavaraa? Lavan tapahtumat tuntuvat samaan aikaan yliluonnollisilta, mahdottomilta ja älyttömiltä.

Noin tunnin kestäneen sadomasokismin päätteeksi kahden esiintyjän selkiin kiinnitetään koukut, jotka yhdistetään ketjuilla. Valitettavasti toisiinsa kytketyt haluavat liikkua eri suuntiin. Syntyy kamppailu, jossa kiristyy ensin ketju, sitten iho. Tekee mieli silittää omaa selkää: onneksi se on ehjänä.

Samaan aikaan lavan toisessa reunassa yhtä miestä kiskotaan kohti kattoa ketjuista, jotka ovat pujotettu ihosta roikkuviin koukkuihin. Edelleenkään ei näy irvistyksiä, vaikka lävistetty iho helottaa kirkkaanpunaisena.

Esityksen päättyminen tuo helpottuneen olon. Nyt Septidinit tiskiin ja ensiapulaukulle!

We want pain!

Esityksen jälkeen yleisö vaatii encorea. Rokkikeikoilla kuultavan we want more -huutelun sijasta katsojat haluavat nähdä lisää kipua.

Ketä nämä ihmiset ovat, jotka haluavat nähdä paukkuen venyvää ihmisihoa?

– Kutsuvieraiden lisäksi porukassa on filkkarikävijöitä, Tampereen Taiteen ja viestinnän oppilaitoksen (TTVO) opiskelijoita ja sirkusryhmän faneja, kertoo Emilia Mikkola.

Mikkola vastaa tapahtuman järjestelyistä yhdessä Bertta Häkkisen ja Tiina Rinkisen kanssa.

Circus Mundus Absurdus

Näin hengailee Circus Mundus Absurdus.

– Henkilökohtaisesti olemme esiintyjävalinnasta innoissamme, ja uskomme, että palaute tulee olemaan positiivista, Mikkola sanoo.

– Media-alan toimijat ovat tunnetusti boheemia väkeä!

Kolmikko opiskelee TTVO:lla mediatuottamista toista vuotta. Elokuvajuhlien eteen töitä ehdittiin paiskia kolmisen kuukautta.

Ongelmanratkaisutaitoja tarvittiin jo heti projektin alussa, sillä perinteinen bilepaikka, Ylioppilastalo, oli jo ehditty varata toiselle taholle.

– Suuren ryhmän sisällä tulee aina joitakin väärinkäsityksiä ja epäselvyyksiä, mutta selvisimme kaikesta, ja nyt näyttää hyvältä, Häkkinen toteaa tyytyväisenä.

Naisten ajatuksena oli järjestää bileet, joita muistellaan vielä pitkään.

– Olemme kuitenkin varmoja, että tällaista ei ole näissä bileissä ennen nähty, kaikki naiset vakuuttavat.

Päivitetty 10.03.2007 kello 11.58

Festival News