Erään valokuvaajan tarina

Hjördis Häggblad

Tällä sivustolla on nähtävillä hankasalmelaisen valokuvaajan Hjördis Häggbladin 1900-luvun alussa ottamia kuvia. Kuvien negatiivit päätyivät aikoinaan Kansanperinteen arkistoon ilman kuvatietoja. Osa negatiiveista oli hyvin huonossa kunnossa. Kuvaston julkistamisella pyrimme nyt keräämään näistä kuvista ne tiedot, mitkä vielä kerättävissä ovat.

Hjördis Häggblad syntyi Kristiinankaupungissa vuonna 1880. 26-vuotiaana hän muutti Vaasaan, jossa siirtyi valokuva-alalle, aluksi kuvien retusoijana tuntemattomaksi jääneessä kuvaamossa. Vuosien 1905 ja 1909 välillä Häggblad toimi apulaisena Daniel Nyblinin kuvaamossa Helsingissä. Vuonna 1909 hän aloitti jo omaa kuvaamoaan Ilmajoella yhdessä Lydia Sällergrenin kanssa, kunnes siirtyi vuonna 1915 Hankasalmelle, missä eli lopun elämäänsä.

Sivuston kuvat ovat pääasiassa Hankasalmelta, mutta on luultavaa että osa kuvista on myös Häggbladin varhaisemmista asuinpaikoista. On myös mahdollista, että osan kuvista on ottanut Häggbladin veli Walter, joka toimi Hankasalmella apteekkarina.

Mikäli kuvissa on tuttuja henkilöitä, paikkoja tai mitä tahansa ajankohtaan viittaavaa, pyydämme ottamaan yhteyttä Kansanperinteen arkistoon. Sivustolla on yhteydenottoa ja kuvatietoja varten sähköinen lomake. Kuvia klikkaamalla ne saa suurennettua. Selaimen Javascript-tuki tulee tällöin olla kytkettynä päälle.